Tyypin 2 diabeteksen oireet on vaikea tunnistaa: jopa 200 000 suomalaista sairastaa tietämättään

0
Tunne riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen
Tunne riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen
Tyypin 2 diabetes lisääntyy hälyttävää vauhtia kaikkialla maailmassa. Suomessa tyypin 2 diabetesta sairastaa n. 250 000 ihmistä, joiden lisäksi arviolta noin 200 000 ihmistä sairastaa tietämättään. Lauantaina 14. marraskuuta vietetään Maailman diabetespäivää. Päivän yhtenä tavoitteena on edistää tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyä ja lisätä tietoisuutta diabeteksesta.
Tyypin 2 diabetes periytyy todennäköisemmin kuin tyypin 1 diabetes

Tyypin 2 diabeteksen pääasialliset riskitekijät liittyvät elintapoihin: epäterveellinen ruokavalio ja erityisesti liikunnan puute lisäävät sairastumisriskiä. Tupakointi lisää sairastumisriskiä 44% ja ylipaino taas kaksikymmenkertaistaa riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Monelle tuntemattomampi fakta on, että tyypin 2 diabeteksessa periytyvyydellä on suuri merkitys. Jos vanhemmalla tai sisaruksilla on tyypin 1 diabetes, sairastumisriski on 5-8 prosenttia. Jos taas toisella tai kummallakin vanhemmalla on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on jopa 40–70 prosenttia.

Omat riskitekijät sairastumiselle on tärkeää tunnistaa. Tyypin 2 diabetesta on mahdollista ennaltaehkäistä tai vähintäänkin sairastumista voi viivästyttää muuttamalla elintapoja terveellisemmiksi.

Alkuvaiheen oireita on vaikea tunnistaa

Diagnosoitujen tyypin 2 diabeetikkojen lisäksi Suomessa on arviolta noin 200 000 diabeetikkoa, jotka eivät vielä tiedä sairastavansa tautia. Vahvin syy tähän on se, että tauti kehittyy hitaasti ja varhaisvaiheessa oireet ovat vaikeasti tunnistettavissa. Oireita voivat olla esimerkiksi jano, väsymys, ärtyisyys ja näön heikkeneminen.

– Diabeteksen ennuste on sitä parempi, mitä nopeammin sitä ryhdytään hoitamaan. Siksi olisikin tärkeää käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa tai muuten huolehtia verensokerin mittaamisesta silloin tällöin, muistuttaa diabeteslääkäri Tero Saukkonen Novolta.

– Netissä, apteekeissa ja terveyskeskuksissa on riskitestejä, joilla voi helposti arvioida oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos saa testistä korkean pistemäärän, kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI