Uuden tekniikan rollaattori helpottaa ikäihmisten liikkumista ulkona

0
Uudenlainen rollaattori

Patentoitu kiipeävä etupyörä, jonka ansiosta jopa 13 senttiä korkean reunakiveyksen ylittäminen käy helposti vain rollaattoria työntämällä
Monet liikkumisvaikeuksista kärsivät ikäihmiset joutuvat rajoittamaan liikkumistaan ulkona, kun rollaattorit ja potkupyörät eivät toimi kunnolla vaihtelevissa ulko-olosuhteissa. Vanhusten ei kuitenkaan tarvitse jäädä kotiin, sillä Ruotsissa on nyt kehitetty uudenlainen rollaattori, jonka kanssa liikkuminen ulkona sujuu helposti ja kevyesti.

Velopedissa on kevyt alumiinirunko sekä patentoitu kiipeävä etupyörä, jonka ansiosta jopa 13 senttiä korkean reunakiveyksen ylittäminen käy helposti vain rollaattoria työntämällä, kertoo Arimo Koivisto Turvallinen Koti Oy:stä.

Toimimattomat rollaattorit ja raskaat potkupyörät aiheuttavat ongelmia, kun kuljetaan esimerkiksi epätasaisella alustalla, lumessa tai soran päällä. Kaatumisriskin vuoksi vanhukset saattavat olla haluttomia lähtemään ulos lainkaan, ja seurauksena voi olla sekä toimintakyvyn että elämänlaadun heikkeneminen. Velopedin 31 sentin renkaat etenevät kuitenkin vaivattomasti ja turvallisesti myös lumessa, liukkaalla, mukulakivillä, maastossa, soralla ja ruohikolla.

Uudenlainen rollaattori (Kuvat suurenevat kilkkaamalla niitä!)

– Rollaattorit on kehitetty 1970-luvulla sairaaloihin liikkumisen apuvälineiksi, mutta niiden tekniikka ei ole juurikaan kehittynyt sen jälkeen. Velopedin kehittäjillä on urheilu- ja kilpapyöräilytausta, ja he halusivat kehittää välineen, jonka avulla vanhukset voisivat nauttia jälleen liikkumisen ilosta mahdollisimman turvallisesti, Koivisto sanoo.

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 kpl lonkan ja polven tekonivelleikkauksia. (lähde: http://www.tule-tietopankki.fi/tules-ja-yhteisk…/tules-lukuina/). Kuntoutuminen on hankalaa ja hidasta sekä vie voimia ja heikentää elämänlaatua. Myös kustannukset leikkauksista ja kuntoutumisesta ovat suuret, satoja miljoonia euroja vuodessa.

– Velopedin avulla liikkuminen vähentää merkittäväsi kaatumisriskejä sekä edistää kuntoutumista ja toimintakyvyn ylläpitoa sekä säästää samalla yhteiskunnan varoja. Veloped vähentää merkittäväsi kävelyn iskuvaikutusta ja rasitusta nilkoille, polville, lantioon ja selkään, Koivisto sanoo.

.

.

Katso oheisesta videosta rollaattorin toiminnallisuus:

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI