VALKOISIA sorsia ja nyt jo MUSTIA oraviakin

0
...Todennäköisesti viidestä saman oravaperheen poikasesta toinenkin on melkein musta...(Pentti Hautala/jpnews.fi)

Pentti Hautala/jpnews.fi

Luonnossa ja niiden eläimissä tapahtuu yhä runsaammin poikkemia esimerkiksi karva-ja höyhenpeitteen värissä. Viime aikoina on tehty havaintoja muun muassa valkoisista vesilinnuista ja hirvieläimistä.

Nyt tähän erikoisuuksien joukkoon ovat ilmestyneet myöskin oravat. Suomessa on havaittu valkoisia, täysin- ja osaksi mustia oravia.

Tällä melkein pikimustalla töysäläisellä oravanpoikasella on hämmästyttävän pitkä häntä. (Pentti Hautala/jpnews.fi)

Jostakin selittämättömästä syystä tällaiset värimuunnokselliset yksilöt ovat yleistyneet. Asiantuntijoiden mukaan valkoiset oravat ovat yleensä albiinoja. Täysin- tai osaksi mustat oravat ovat kuitenkin edelleen hyvin harvinaisia. Tieteellisin termein todettuna tälläisillä oravilla on niin sanottua melamiini väriainetta normaalia runsaammin, kun taas valkoisilla albiinoilla ei ole väriainetta ollenkaan.

Töysän kirkonkylän Koskipuistossa on saatu ihmetellä melkein mustia oravanpoikasia. Toinen oli lähes pikimusta. Sillä oli komea- ja pitkä harmahtava häntä sekä kaikkien erikoisimpana värimuunnoksissa; valkoinen vatsa. Toisella poikkeavalla oli hieman haaleampi musta turkki. ”Mustaturkkiset” kaverukset mennä vilistelivät tutun normaaliväristen sisarustensa kanssa.

Vaikka olen harrastanut luontokuvausta ynnä muuta luonnontarkkailua vuosikymmeniä, en koskaan ole tavannut väritykseltään lähes koko mustia oravia.
Minä itse arvelin ensinäkemältä tummien oravien saaneen mustan turkkinsa mahdollisesta savupiippuun putoamisesta. Mutta muutaman päivän seurannassa ja värin kestäessä monet sateet, varmistui poikkeavuus aidoksi.

…Melkein musta on myöskin äiti-tai isäorava? (Pentti Hautala/jpnews.fi)

Kun sitten ilmestyi pihaleikkeihin pitämään komentoa isompi, melkein musta perheenäiti tai isä, ilmeni lopullisesti, että poikkeavalle turkille on olemassa jopa perintötekijöitä. Tämän todentaminen onkin jo perin harvinaista, että löytyy tällainen kokonaisuus.

Mustien oravien kotikuusikon läpi virtaa Töysän Ponnenjärvestä Lapuanjoen alkuvedet. Siinä on uiskennellut kesän aikana vitivalkoisia heinä-/sinisorsia.

 

Töysänjoessa uiskentelevat vitivalkoiset heinä-/ sinisorsat ovat ihmetyttäneet ihmisiä. -Arat linnut olivat vaikeita kuvattavia. Aktiivisen ”kyttäämisen” tuloksena – minä onnistuin. (Pentti Hautala/jpnews.fi)
Albiino sorsalintu Töysänjoella (P.Hautala/jpnews.fi)

 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI