Viestintäministeri Suvi Lindén | Operaattorit ruotuun ja kohtuuhintainen laajakaista kaikille!

1
viestintäministeri Suvi Lindèn

viestintäministeri Suvi Lindèn (Arkistokuva)
Viestintäministeri Suvi Lindén aikoo panna kuriin yleispalveluvelvoitteessa ketkuilevat teleoperaattorit, kirjoittaa Taloussanomat verkkolehti.

Syrjäseuduilla yhden megan laajakaistayhteyttä haluavat ovat voineet luopua ajatuksesta saatuaan operaattorilta liittymätarjouksen.

Pelkkä liittymän avaaminen voi maksaa tuhansia euroja, kun operaattori tarjoaa ainoana vaihtoehtona kuidun vetämistä.

Yhden megan yleispalveluvelvoite tuli voimaan heinäkuun alussa.

Sen mukaan kaikilla kansalaisilla tulee olla mahdollisuus saada megan laajakaistayhteys kohtuuhintaan.

– Tämän toteuttamisessa on ollut ongelmia. Palvelun tulisi olla saatavilla ilman hankalaa valitusprosessia, Lindén muotoilee tiedotteessa.

Ministerin mielestä laajakaistayhteys voitaisiin saada aikaiseksi edullisemmin kuin käyttämällä kiinteää kuituyhteyttä.

Lindénin johtama ministeriö valmistelee lainsäädäntömuutosta, jonka avulla valvova viranomainen voi tarvittaessa säätää yleispalvelulle kattohinnat.

Lindén toivoo, että kohtuuhintainen laajakaista toteutuu vapaaehtoiselta pohjalta. Hän on kutsunut tänään operaattoreiden edustajat kuulemistilaisuuteen Helsingin Säätytalolle.

PTV-viinimyymälä_250620

1 KOMMENTTI

 1. Asiaa maaseudun puhelinlinjoista ja laajakaistoista

  Sonera on aloittanut massiivisen kampanjan maaseudun puhelinyhteyksien ja laajakaistojen alasajoon. Mukaan lukien @450 laajakaista johon TeliaSonera pakotti asiakkaitaan siirtymään ollaan nyt lopettamassa. Tilalle TeliaSonera tarjoaa mokkulaa alueille joilla ei ole edes 3g yhteyksiä vain pelkkä gprs. Millä todellisuudessa ei saa edes alkusivua auki.
  Mutta tamä täyttää kuitenkin viestintäministeriön mielestä vaatimuksen 1 megan yhteydestä maaseudulla.
  Mitään ei ole tehty, tai mitään vaatimuksia ei ole esitetty operaattoreiden laittomien toimenpiteiden estämiseksi. Vaan on annettu hiljainen hyväksyntä kaikelle mitä operaattorit rahanhimossaan ovat vain keksineet voittojen maksimoimiseksi.

  Perusteluna käytetään myös tänä kesänä sattuneita myrskyjä, TeliaSonera päättäjiltä saamansa valtuutuksen nojalla jättää rikkoontuneet linjat korjaamatta. Kun nykyisissä ehdoissa ei vaadita yhteydeltä mitään toimivuutta tai toimitusvarmuutta yhteydet saavat olla poikki kuukausia kenenkään puutumatta asiaan.
  Maaseudun asukkaiden turvallisuus on vaarannettu tavalla mitä nyky yhteiskunnassa ei voi käsittää.

  Olen jo vuosia vaatinut maaseudun tukiasemien varustamista automaattisesti käynnistyvillä agrekaateilla. Niillä tukiasemien toiminta voitaisiin varmistaa kuukausiksi..
  Nykyisillä akuilla mitkä ovat toimintakelvottomia ei tukiasemat toimi sähkökatkon jälkeen minuutiakaan.
  Ainoa toimiva järjestelmä on lankaverkot ovat helppoja korjata olen itsekin korjannut omat linjani yli kaksikymmenta vuotta on helppoa kuin heinän teko. Ei vaadi mitään teknistä osaamista, kytket vain katkenneet langat miten päin tahansa toimii kuin tauti.
  Myös mahdollisissa kriisitilanteessa voidaan lankalinjoja käyttää ja kytkeä käyttöön analoginen keskun minkä lähes jokainen maaseudun asukas osaa rakentaa itse ja yhteydet toimii, vaikka kaikki tukiasemat olisi pommitettu maan tasalle.
  Asiaa voitte kysyä vaikka armeijan viestinnästä vastaavilta.

  Markkiehtoisesti ja vain suurinta mahdollista voittoa hakevat operattorit eivat tule milloikaan järjestämään maaseudulle kunnollisia puhelin tai laajakaistayhteyksiä.

  Heinäkuun alusta voimaan tullut 1 megan laajakaista yhteys kaikille kansalaisille ei tule milloinkaan toteutumaan mobiiliverkoissa, se on utopiaa ja täydellistä kusetusta.

  Kupariverkoissa uudella tekniikalla päästäisiin jo 300 megan nopeuteen ja kustannukset olisivat erittäin pienet.

  Valokaapeliyhteydet ovat myös täyttä otopiaa sillä yhteys voidaan toteuttaa vain harvoille ja aikataulut ovat venyviä, ehkä kymmeniä vuosia. Hinta tulee olemaan tähtitieteellinen.

  Ei pidä uskoa Soneran vakuutteluihin, vaan pitää kuunnella meitä maaseudun asiantuntijoita ja toimia niin ettei korvaamatonta vahinkoa päästäisi enään tekemään.
  Nyt pitäisi välittömästi laittaa toimenpidekielto millä linjojen purkaminen estetään. Myös pitää asettaa uhkasakko TeliaSoneralle, 30 miljoonaa euroa kerottuna kymmenellä olisi sopiva summa minkä he väittävät olevan tappio vuodessa maaseudun puhelinlinjoista.

  Seuraavassa suora lainaus matkapuhelimien käyttöohjeesta:
  ”Tämä laite käytää kaikkien matkapuhelinten tapaan radiosignaaleja, matkapuhelinverkkoa ja yleistä puhelinverkkoa sekä käyttäjän ohjelmoimia toimintoja. Tämän vuoksi yhteyksiä ei voida taata kaikissa oloissa. Sinun ei koskaan tulisi luottaa ainoastaan langattomiin viestimiin välttämättömässä kommunikoinissa kuten hätätilanteessa.”

JÄTÄ KOMMENTTI