Yrittäjäinsinööri on oman itsensä herra

0
Sampsa Mäki-Arvela lähti opiskelemaan LVI-insinööriksi, koska halusi itse johtaa omaa työtään. Lopputulos: opinnot venähtivät, kun oma yritys lähti vetämään jopa liian hyvin.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa LVI-insinööriksi opiskelevalla Sampsa Mäki-Arvelalla on menestyvä firma ja kädet täynnä töitä.

– 60:sta 70:ään tuntiin viikossa, Mäki-Arvela laskeskelee keskimääräisiä viikkotyötunteja.

25-vuotias nakkilalainen pyörittää omaa LVI-urakointifirmaansa, Lännen TaloTekniikkaa. Yritys sai alkunsa SAMK:in yrityskiihdyttämön kautta ja on ollut toiminnassa jo kuusi vuotta – koko Mäki-Arvelan opiskeluiden ajan.

Oma aika kortilla

Työtuntien päälle pitää siis laskea myös koulun vaatima aika. Laiskempaa ihmistä hirvittää. Jääkö muulle elämälle oikein aikaa, kun työpaja sijaitsee oman kotipihan toisella puolella?

– Oman yrityksen sovittaminen opiskeluihin on todella haastavaa. Päivät totta kai venyy. Selviäminen vaatii hyvää organisointikykyä, muuten tulee ongelmia oman elämän kanssa, Mäki-Arvela sanoo.

– Mutta ei se mikään mahdoton temppu ole, hän jatkaa. Siitä hän on itse elävä todiste.

Työelämäyhteistyöllä bisnekset käyntiin

Aikataulujen järjestelyä on helpottanut se, että insinööritutkintoon kuuluvat työharjoittelut on voinut tehdä omassa firmassa.

– Työharjoittelusta saa ison määrän opintopisteitä ja samalla olen voinut kehittää yritystäni. Siitä on moninkertainen hyöty. Ja on hyvä, ettei tarvitse mennä harjoitteluun kilpailijalle, Mäki-Arvela huomauttaa virnistäen.

Työharjoittelija voi avartaa yritystä

Palkkalistoilla on yrittäjän lisäksi yksi putkiasentaja ja Mäki-Arvela on itsekin ehtinyt jo työllistää harjoittelijoita.

– Kun meille tulee työharjoittelija, me yritetään nähdä siinä myös tuleva työntekijä, sikäli kun harjoittelijassa on potentiaalia. Se on molemmin puolin hyvä kauppa, Mäki-Arvela sanoo.

Hän lisää, että työharjoittelija voi tuoda yritykseen uutta ajattelumaailmaa.

Työharjoittelut eivät ole ainoa työelämäyhteistyön muoto. Tukea oman yrityksen pyörittämiseen Mäki-Arvela on saanut koulussaan järjestettäviltä yrittäjäpäiviltä, joissa on voinut verkostoitua muiden opiskelijayrittäjien kanssa ja saada vertaistukea. Bisneskursseja hän ei ole kolunnut yhtäkään, vaan yrittäjyyteen on oppinut ja kasvanut työn myötä.

Ideoita tulevaisuuteen yrittäjällä on takataskussa, mutta suomalaiseen tyyliin niillä ei etukäteen kerskailla.

www.insinööriksi.fi
Insinööriksi.fi -sivustolta löydät lisätietoa tekniikan opiskelusta ammattikorkeakoulussa.
Ammattikorkeakoulujen täydennyshaku  on 1.-4.8.2011. Täydennyshaussa täytetään kevään hausta täyttämättä jääneitä paikkoja.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI