HULA-vanne laulaa ja KAHVA-kuula soi

0

Soinin kirjastosta löytyy kattava valikoima lainattavia liikuntavälineitä.

Soinin kunnan kirjasto- ja liikuntapalvelut kannustavat kuntalaisia omatoimiseen terveysliikuntaan liikuntavälinelainaamon avulla. Valikoimasta löytyy laaja valikoima erilaisia välineitä, joiden avulla pystyy harjoittelemaan monipuolisesti kestävyyskuntoa, lihaskuntoa, liikehallintaa/ tasapainoa sekä lihashuoltoa.

hoitaja
Kirjastonhoitaja Suvi Hokkanen ja liikuntasihteeri Janne Kujala

Uusina liikuntavälineinä lainaamoon on hankittu muun muassa kahden eri painoluokan hulavanteet. Kevyempi hulavanne on painoltaan 1,2 kg, tämä soveltuu hyvin aloittelevalle harjoittelijalle. Toisena vaihtoehtona on 1,5 kg:n vanne, joka soveltuu hieman kokeneemmalle kuntoilijalle. Tutkimuksen mukaan hulavanteen pyöritys on tehokas tapa vyötärön kaventamiseen sekä keskivartalon lihaksiston kehittämiseen.

Liikuntavälinelainaamo on oiva keino kokeilla erilaisia liikuntamuotoja ilmaiseksi. Liikuntavälineiden laina-aika vaihtelee 2 viikosta 4 viikkoon. Lainaus tapahtuu aikoina, jolloin kirjaston palvelupiste on avoinna.

Valikoimaa monipuolistetaan mahdollisuuksien mukaan, joten liikuntasihteeri Janne Kujalaan kannattaa ottaa yhteyttä, jos jotain ideoita tulee mieleen.

Liikunta- ja kirjastotoimen henkilöstö toivoo liikuntavälineille kovasti käyttöä ja liikunnanriemua.

Väineissä löytyy

Lainattavia liikuntavälineitä:

Hulavanteita 1.2 kg ja 1.5 kg, Askelmittari, Frisbeegolf kiekkoja, Lumikengät, Sykemittari Jumppakuminauhoja eri vahvuuksilla, Käsipainoja (1 kg – 10 kg), Weight bag, Gymstickejä, Nilkkapainot, Kävelysauvoja, Kahvakuulat 4, 6, 8, 10 ja 12 kg, Tasapainolauta, Tasapainotyyny, Voimapyörä, Jalkoja hierova akupunktiomatto, Roller hierontarulla, Pilates/ fasciatyyny, Punnerruskahvat , Hyppynarut, Sormivahvistin ja Core Twister (selätin)

Helsingin yliopiston tutkimus: Hulavanne kaventaa vyötäröä 4 kertaa tehokkaammin kuin kävely

Helsingin yliopiston tuore tutkimus muuttaa käsityksiämme liikunnan tehosta laihdutuksessa. Tutkimustulos on mielenkiintoinen ja merkittävä, sillä paikallinen rasvanpoltto vyötärönseudulta on perinteisesti koettu haastavaksi.

Hulavanteen pyörittämistä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa lääketieteen professori Hannele Yki-Järvisen tutkimusryhmän toteuttamassa satunnaistetussa tutkimuksessa, jossa verrattiin kävelyn ja hulavanteen terveysvaikutuksia.

Tutkimuksen perusteella painollinen hulavanne kavensi vyötäröä kuuden viikon tarkastelujaksolla huomattavasti kävelyä enemmän: Päivittäinen 13 minuutin hulavanteen pyöritys kavensi vyötäröä keskimäärin 3,1 cm, kun taas päivittäinen 10 000 askeleen kävely 0,7 cm. Hulavannetta pyörittämällä keskivartalon rasvamäärä pieneni ja lihasmassa kasvoi merkittävästi. Lisäksi hulavanteen pyöritys vähensi huomattavasti huonon LDL-kolesterolin määrää tutkimukseen osallistuneilla.

Merkittävät tulokset saavutettiin painollisella hulavanteella

Tutkimus toteutettiin painollisella hulavanteella, joka vahvistaa keskivartalon lihaksia tavallista painotonta lasten hulavannetta enemmän. Painollinen hulavanne koostuu yhteen kytkettävistä pehmustetuista osista, joten painollisen vanteen voi tarvittaessa myös purkaa osiin. Painohulavanteiden sisäpinnassa on aaltomainen kohokuvio, joka helpottaa pyörittämistä ja aktivoi tehokkaasti keskivartaloa.

Vahvalla keskivartalolla huomattavia terveysvaikutuksia

Vyötärön kaventuminen ei ole vain esteettinen kysymys, vaan sillä on myös merkittäviä terveysvaikutuksia. Keskivartalolihavuus on kansanterveydellisesti suuri ongelma, jonka on todettu lisäävän kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Lisäksi hulavanteen pyöritys vahvistaa keskivartalon lihaksistoa. Vahva keskivartalo parantaa ryhtiä, ehkäisee selkävaivoja ja parantaa toimintakykyä.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa saavutetut tulokset ovat merkittäviä, koska on vaikea nimetä muita paikallisesti vyötärörasvaa polttavia liikuntamuotoja, joiden teho olisi tieteellisesti todistettu.

(Helsingin yliopiston tutkimus. lainaus: Iltalehti)


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI