KESKISORMET KOVILLA KESKISELLÄ – sormikoukun MM-kisat vedettiin Tuurissa

0
Ikämies Eero Salo pinnisti molempien käsien yhteistulokseksi 320,6. kiloa. Oikean käden keskisormella noin 10 kiloa enemmän kuin vasemalla. Päätuomari/juontaja Jukka Savolainen seuraa silmä tarkkana. (Kuvat: Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA
 Alavus/Tuuri

Keskisen kyläkaupassa koeteltiin keskisormien kestävyyttä kovasti kahtena päivänä. -Toki muidenkin sormien käyttö oli sallittua, kun sormikoukkuvedon MM-mitalit ja sijoitukset ratkottiin Tuurissa.

Kyseessä on kilpailulaji, jossa MM-mitaleista on kisattu vuodesta 1999 alkaen. Ensimmäisinä vuosina mestaruuksista kilvoiteltiin Hämeenkoskella, Kosken VPK:n kesäjuhlissa.

Lajina sormikoukun vetäminen omaa monien vuosikymmenien perinteet. Ehkä voidaan puhua jopa vuosisatojen perinteestä, kun sormikoukkua on vedetty Suomenkin kylillä.

Perinteisesti sormikoukun veto tapahtuu kaksinkamppailuna siten, että kilpailijat asettuvat pöydän vastakkaisille puolille ja yrittävät vetää yhdellä sormella toisistaan kovempaa kuin vastustaja. Wanhanajan perinteeseen kuului myöskin usein tapana, että kortinpeluun ja ”iloliemen” nauttimisen ohessa kilpailtiin. Silloin kisattiin illan vanhetessa pirteissä sekä pihoissa. Monesti kisailuvietti huipentui lopuksi raktaisemattomaan riitaan jopa painiksikin asti.

Nykyisin suoritus tapahtuu yleisesti yksinvetona, vaakaa vastaan. Laite on patentoitu ja se näyttää vetovoiman tarkasti.Tuloksen tulkkinalle ei jää varaa. Vaaka takaa myöskin varmasti oikeudenmukaisen tuloksen.

Myös perinteinen pariveto on yhä käytössä. Kyläkaupan keskustorilla yleisten sarjojen sijoitukset ratkaistiin perinteisellä parivedolla. Lopulliset tulokset määräytyivät suhdeprosenttina omaan painoon.
Fitnes-ja molempien käsien vetosarjoissa kilpailijat vetivät mitaleista yksinvetona vaakaa vastaa.

Kilpakumppanit ja yleisö seurasivat kiinnostuneena sormikoukkuvedon MM-kisoja. (Pentti Hautala)

Kyläkaupan keskustorin katsomossa riitti kannustajia sekä kilpailijoita kautta Suomen ja ulkomailtakin tulleita.
Kovimmasta tuloksesta vastasi vaakaa vastaan järvenpääläinen Veijo Riikonen, kun valonäytölle ilmestyi ainakin MM-kisojen ennätys: 189,7 kiloa.

LAUANTAINA molempien käsien voitosuorituksen, miesten supersarjassa voimaili ikämies Eero Salo, yhteistuloksella 320,6 kiloa. Tomi Tuomi veti 291,7 ja Jouni Mähönen 282,6 kg. 13-vuotias Lauri Mähönen oli nuorista paras 205,7 kg.
Naisista parhaaksi veti kahden käden yhteituloksissa Jutta Rudakin 157,7 kg.

SUNNUNTAINA miesten yleiskilpailun, mies-miestä vastaan voitti parivedossa Tomi Tuomi, Lahdesta. Jouni Mähönen veti hopeaa ja Eero Salo pronssia.
Naisten yleiskisan MM-kultaa voitti Nina Merehinen Hollolasta.

Kahden kisapäivän päätuomarina toimi sekä kiinnostavana kuuluttajana esiintyi Jukka Savolainen.


 

JÄTÄ KOMMENTTI