Raita Sport toimittaa jääkiekkokaukalot Sotshin olympialaisiin

0
Pian ovat hallit täynnä faneja - NHL -ammattilaisjääkkiekko käynistyy lopulta Pohjois-Amerikassa

Suomalainen jääkiekkoareenojen osaaminen on maailman huippua
Suomalainen Raita Sport Oy on voittanut tarjouskilpailun ja pääsee toimittamaan Sotshin olympialaisiin neljä jääkiekkokaukaloa. Kauppa on huomattava.

Pohjoispohjanmaalainen Raita Sport Oy Oulaisista on voittanut pitkällisen väännön jälkeen tarjouskilpailun Sotshin 2014 pidettävien talviolympialaisten jääkiekkokaukaloista.

Kaukaloiden lisäksi Raita toimittaa yhteistyökumppaniensa kanssa mittavan määrän myös muita varusteita olympiakisojen jäähalleihin. Muun muassa kisojen jääkiekko-otteluiden päähalliin toimitetaan Suomesta katsomotuolit ja kokoonvedettävä teleskooppikatsomo. Kaupan arvo on noin kolme miljoonaa euroa.

Raita Sport ei ole mikään noviisi kaukalovalmistajana, sillä se on toimittanut yli 30 jääkiekkokaukaloa arvokisoihin, joista kaksi olympialaisiin. 80 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tulee ulkomailta, sillä on erittäin vahva jalansija Venäjällä. Raita Sport on Euroopan markkinajohtaja jääkiekkokaukaloiden valmistajana ja jäähallilaitteiden toimittajana. Se on osa pohjoismaista urheilupaikkojen varustamisessa ansioitunutta Kerko-konsernia.

Onneakin tarvittiin

Vaikka Raita Sportin toiminta perustuu pitkän linjan ammattitaitoon, toimitusvarmuuteen ja mittaviin referensseihin, niin onneakin tarvittiin suurkauppojen kotiuttamiseen.

– Jääkiekon kansainvälinen lajiliitto oli tehnyt selvityksen millainen kaukalon tulisi olla, jotta pelaajaturvallisuus paranisi. Arvokisoissakin vammautumiset ovat viime vuonna lisääntyneet, selvittää Raita Sportin toimitusjohtaja Tuomo Hyvärinen.

– 2009 me aloimme tutkia järjestelmällisesti erilaisia kaukalotyyppejä. Tarkoituksemme oli selvittää, millainen kaukalo on mahdollisimman pelaajaturvallinen. Vuoden 2011 alussa mukaan tuli Jyväskylän yliopisto tutkimaan pelaajiin laitataklauksissa kohdistuvia törmäysvoimia. Tekesin rahoittamassa tutkimuksessa päädyttiin tulokseen, että valmistamamme joustavat akryyliseinäiset kaukalot, joiden reunakaiteen syvyys on minimaalinen ja kaukalon reuna on pyöristetty. Sellainen on kaikkein turvallisin pelaajille, tietää Hyvärinen.

Iloinen toimitusjohtaja toteaa, että tiukassa olympiatason tarjouskilpailussa tieteellinen näyttö auttoi omalta osaltaan kauppojen kotiin saamista.

Ei soitellen sotaan


Kolmen miljoonan kaupat Sotshin talviolympialaisiin ovat mittavat viiden miljoonan euron liikevaihdon yrityksessä.

Tosin koko kauppasumman edestä Raita Sport ei valmista tavaraa Sotshiin, vaan saman konsernin Kerko Katsomot Oy toimittaa sinne teleskooppikatsomon. Toimituksissa on myös mukana alihankkijoita, kuten Arvo Piiroinen Oy, joka toimittaa sinne katsomotuolit.

Suurkauppoja on Hyvärisen mukaan väännetty yli vuosi.
– Viime talvena selätimme viimeisen pohjoisamerikkalaisen kilpailijan. Sen jälkeen olemme neuvotelleet ahkerasti koko kevään yrityskauppojen teknisistä yksityiskohdista. Vaikeinta on ollut vakuuttaa lukuisat eri tahot, kuten kansainvälinen ja kansallinen olympiakomitea, järjestelytoimikunnat ja lajiliitot, että olemme paras mahdollinen toimittaja, sanoo Hyvärinen
Viimeiset nyt sovitut toimitukset Sotshiin lähtevät loppukesällä 2012.

Raita Sport Oy on perustettu vuonna 1979. Se on Euroopan johtava jääkiekkokaukaloiden valmistaja ja jäähallilaitteiden toimittaja. Yritys suunnittelee ja valmistaa jäähallien laitteet ja ratkaisut kunkin kohteen mukaan yksilöllisesti.

Raita Sportin varustamilla areenoilla on pelattu kaksi jääkiekon olympiaturnausta ja 29 MM-kisaturnausta. Yritys on toimittanut yli 2000 jääkiekkokaukaloa yli 30 maahan.

Tuotevalikoimiin kuuluvat: jääkiekkokaukalot, jäänpeittolattiat, jäähallien siirtokatsomot, istuinjärjestelmät, pelikellot ja -näytöt, äänentoistojärjestelmät, jääpallokentän laidat, turvapehmusteet ja -varusteet, jääkenttätarvikkeet ja -varusteet.

JÄTÄ KOMMENTTI