SUPERPESIS | Manse PP putosi kelkasta – Alajärven Ankkurit varmisti superpesispaikan kaudelle 2019

0
Kultakypärä päässään pelannut Valtteri Kleemola oli Ankkurien ykköspalkittu ja yksi karsintaottelusarjan ratkaisija pelaajista. (JK/K-Media)

ALAJÄRVI – TAMPERE  2-0 (7-1, 9-2)

Alajärven Ankkurien ja tamperelaisen Manse PP:n superpesiksen 5. nousukarsintakamppailu käytiin torstai-iltana Alajärven Kitrolla. Kauden ennätysyleisön eli 2521 katsojan ja kannattajan edessä käyty ratkaiseva kohtaaminen ensi kauden Superpesispaikasta oli kotijoukkue Ankkureiden näytös. Jokainen joukkueen pelaaja oli täysillä matkassa ja onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Mansen ”pahat pojat” Ville Hotakainen ja Jarkko Palomäki eivät päässeet juhlimaan suorituksillaan koko ottelun aikana juuri lainkaan. Isäntäjoukkueen loistavaksi sankariksi kohosi kaksi kunnaria ja neljä tavallista iskenyt linjapelaaja Valtteri Kleemola. Kotijoukkueen kantavia sisäpelin voimavaroja olivat myöskin Antti Pukkinen, Sami Mikkolanaho, Rami Mäkinen ja Aki Orava. Orava siivosi ulkopelissään etukentältä lähes kaiken, kuten tekivä aurinkopallojen pommituksessa olleet Pukkinen ja Viljo Sillanpää. Lukkari Ville Väliaho hankaloitti syötöillään taitavasti vastustajan sisäpeliä. Ankkureille lopulta molempien jaksojen selkeä ansaittu voitto ja uutta tulevaa enteilevä jatkopaikka miesten Superpesiksessä.

Valtterin 1. kunnari on valmis…siitä onnittelut joukkueelta (JK/K-Media)

Ottelun hutunkeiton voitti Tampere ja valitsi ensimmäiselle jaksolle ulkovuoron. Ankkurien otteet alkoivat nihkeästi ja palloja nostettiin kopeiksi. Jos joukkue jännitti, sitä se ei ainakaan olemuksellaan ulospäin näyttänyt. Vuoron täyttävällä otettiin kotijoukkueen leirissä pataan vieraiden Ville Hotakaisen avatessa juoksujen teon. Mutta jakson vapauttava ”puukonpisto” ja myrskynmerkki tuli Valtteri Kleemolan pelihahmossa toisen vuoroparin alussa, kun mies iski kunnarin tyhjään kenttään ja pelin tasan 1-1. Tamperelaiset eivät, Ankkurien ulkopelin tiivistyessä, pystyneet juoksujen tekoon. Kleemola oli liekeissä, joten pelinjohtaja Risto Ojanperä antoi joukkueen kuumimmalle iskijälle vastuuta. Ottelun alkujakson kolmanteen vuoroon tullut isäntäjoukkue rakensi ajotilanteen, jota ”kutsuttiin” purkamaan Kleemola. Mansen kakkoskoppari Jukka Tuomiston eteen suuntautunut lyönti sirvahti kiinniottotilanteessa kauaksi takakentälle. Pajatso tyhjäksi yhdellä lyönnillä, josta kirjattiin Kleemolalle kolmen tavallisen juoksun lisäksi illan toinen kunnari. Kun Rami Mäkinen kotiutti ”maitohapoilla” olleen Kleemolan niukasti tuplajuoksun arvoisesti, alkoi alkujaksolle näkyä jo ratkaisun makua. 7-1 jaksovoitto kirjattiin isännille kun Sami Mikkolanaho kotiutti vuorossa jo toistamiseen kentän kiertäneen Manu Haukkalan.  Merkille pistävää jaksolla oli, että Mansen lyöjäjokeri Jarkko Paloniemi pääsi vain hieman koskemaan palloon molemmilta juoksuttomassa neljännessä vuoroparissa.

Rami Mäkinen iski ottelussa kolme komeaa juoksua (JK/K-Media)

Ottelun toinen jakso alkoi vuorostaan Manse sisävuorolla, joka oli tamperelaisten osalta lähes alkuvuoron aloituksen kaltainen. Joukueelle kirjattiin tässäkin alkuvuorossa yksi juoksu. Vastustamattoman kotiutuksen iski Manse:n kakkospalkittu Saku Suurnäkki. Rami Mäkinen iski Haukkalan tuodessa jakson tasoihin ja ripeään tahtiin taululle kirjattiin Mikkolanahon ja Aki Oravan iskemät tahto- ja taitojuoksut. Ensimmäisessä näytöksessä ”Mikkis” kierrätti voimalyönneillä alaraajavammastaan kärsivän Viljo Sillanpään kolmoselle ja lopuksi komealla viimeisellä lyönnillä kotipesän turviin. Huikea suoritus hakee vertaistaan. Ja komeaa oli tulossa lisää toisessa näytöksessä, kun Orava käänsi vasurilta kakkospuolelle kovan läpivedon. Iso ja nopea Mikkolanaho kiisi pikajunan tavoin suoraan kakkoselta kotiin saakka. 0-1 tilanne oli kääntynyt hetkessä tamperelaisten hämmästykseksi 3-1:een. Viimeistään tässä, ottelun yhdessä loistokkaassa vaiheessa, katkesi Manse PP:n pelaajiston pitkän sarjarupeaman henkinen kantti. Mutta Pirkanmaalta Alajärvelle matkannut reipas kannattajajoukko ei heittänyt vielä ”kirvettä kaivoon”. Toinen vuoropari oli yhtä pahaenteinen vieraille, ei juoksuja ja isännille kolme lisää. Nyt oli Antti Pukkisen vuoro upottaa pallo kakkosrajasta maisemaan, Haukkala toi jo neljännen ja Mikael Pennikangas ennätti vielä hieman pitemmältä matkalta Pukkisen lyönnillä kotiin. Valtteri Kleemola täydensi illan saldoaan vielä yhdellä, iskemällä Aki Oravan kotiin. Kolmannessa vuorossa Mansen Saku Suurnäkki iski lähes identtisellä lyönnillään illan toisen, Roope Reinikan tuodessa ja kavensi tilanteeksi 6-2. Ankkurien osalta peli ei ollut suinkaan vielä tässä, sillä se halusi varmistaa karsintasarjan huipennuksen reilulla juoksuerolla. Harhaheiton turvin ja Mäkisen sekä Mikkolanahon lyonneillä ottelun toisen jakson loppulukemiksi kirjattiin 9-2, kun kumpikaan ei pystynyt enää viimeisessä vuoroparissa lisäjuoksujen tekoon.

Kakkoskoppari Antti Pukkinen onnistui mainiosti myös sisäpelissään, vaihtoi ja iski juoksuja (2/1) (JK/K-Media)

Huikea viiden ottelun karsintasarja päättyi lopulta Superpesispaikkaansa puolustaneen Alajärven Ankkurien selkeään kolmanteen voittoon. Tampere näytti osaltaan myrskyn merkit ja on varmasti väkevällä matkalla tulevaisuudessa Supersarjatason joukkueeksi. Käytyjen karsintojen myötä on ilmiselvää, että niin Ykköspesiksen kuin Superpesiksenkin sarjaottelujen ja niissä pelaavien joukkueiden taso tulee entisestään kovenemaan.

Manu Haukkala kiersi kentän neljästi (JK/K-Media)

Alajärvi:    0 1 6 0 = 7 | 3 3 3 0 = 9 | 2
Tampere:  1 0 0 0 = 1 | 1 0 1 0 = 2 | 0

Alajärvi: Manu Haukkala 0/4, Aki Orava 1/2, Antti Pukkinen 2/1, Valtteri Kleemola 2+4/4, Rami Mäkinen 3/0, Viljo Sillanpää 0/1, Mikael Penninkangas 0/3, Sami Mikkolanaho 3/1, harhat 1
Palkitut: I Valtteri Kleemola, II Antti Pukkinen

Tampere: Roope Reinikka 0/2, Mika Ilkko 0/1, Ville Hotakainen 1/0, Saku Suurnäkki 2/0
Palkitut: I Severi Piispanen, II Saku Suurnäkki

Tuomarit: Tommi Nupponen ja Ossi Muurainen

Yleisöä: 2521

!!!!? …………….(JK/K-Media)

KUUNTELE JOUKKUEIDEN YKKÖSPALKITTUJEN PELAAJIEN JA PELINJOHTAJIEN KOMMENTIT HETI  TUOREELTAAN OTTELUN JÄLKEEN!

Äänessä: Ykköspalkittu Severi Piispanen (Manse) ja Valtteri Kleemola (AA), sekä pelinjohtaja Mika Kulmala (Manse) ja Risto Ojanperä (AA), Juontaja: Lasse Mansikka-aho.

Ulkovuorotyöläiset (JK/K-Media)
Takarajavartijat…Men In Yellow (JK/K-Media)
YESSS !!…….. (foto: Jukka Ketonen)

JÄTÄ KOMMENTTI