Alajärven kaupungintalo hankki oman sydäniskurin- toivoo muiden seuraavan esimerkkiä 

0
Alajärven kaupungin työsuojelupäällikkö Raimo Syväoja on jo pidempään yrittänyt saada kaupungintalolle omaa sydäniskuria (Kuvat: Alajärven kaupunki)

Alajärven kaupungintalon aulaan asennettiin torstaina oma defibrilaattori, kansankielellä paremmin tunnettu sydäniskuri. Samalla kaupungintalon henkilökunta sai myös kattavan perehdytyksen iskurin käytöstä ja kertausta elvytystaitoihin. Jokainen ihminen tosin pystyy käyttämään sydäniskuria ilman perehdytystäkin, sillä defibrilaattori on varsin helppokäyttöinen. 

 

Defibrilaattoria ei pysty käyttämään väärin

Laitetta voi käyttää kaikenikäisiin aina vauvasta – vaariin.  Asetuksesta valitaan onko kyseessä lapsi (alle 8-vuotias) vai aikuinen. Tämän jälkeen laite opastaa käyttäjää selvällä suomen kielellä eikä sitä voi käyttää väärin -asia joka tuntui eniten mietityttävän henkilökuntaa käyttökoulutuksessa.  Laite analysoi aluksi potilaan sydämen rytmin eikä anna 360 joulen iskua, mikäli sydän lyö normaalissa tahdissa. Mikäli laite pyytää antamaan iskun (erillistä nappia painamalla), neuvoo se tämän jälkeen painelutekniikan ja tekee 2 minuutin jälkeen uuden analyysin, jonka jälkeen laite pyytää tarvittaessa käyttäjää antamaan uuden iskun.

Työsuojelupäällikkö Raimo Syväoja hankinnan takana

Alajärven kaupungin työsuojelupäällikkö Raimo Syväoja on jo pidempään yrittänyt saada kaupungintalolle omaa sydäniskuria:

– Defibrilaattoreita löytyy kaupungin omista rakennuksista yllättävän vähän. Ennestään näitä löytyy lähinnä vain terveyskeskuksesta sekä uimahallilta, mutta sen sijaan yrityksistä löytyy näitä jonkin verran – pelkästään esimerkiksi Mäkelän Alu:lta löytyy neljä. Kaiken kaikkiaan Alajärveltä löytyy 15 defibrilaattoria. Nyt kaupungintalolle asennettu sydäniskuri on ensimmäinen ja toivottavasti tästä otetaan mallia muuallakin, toivoo Syväoja.

Defibrilaattori-rekisteri www.defi.fi, näyttää lähimmän sydäniskurin sijainnin paikkakunnalla. Näin yksittäinen henkilö pystyy näkemään mistä julkisista tiloista iskuri löytyy sairaskohtauksen sattuessa. Rekisterin mukaan joistakin Alajärven naapurikunnista ei löydy yhtään iskuria, mikä on huolestuttavaa. Laite voi kuitenkin pelastaa ihmishengen. Näin kävi esimerkiksi Alajärvellä tammikuussa, kun alajärveläinen mieshenkilö sai sairaskohtauksen kesken eläkeläisten lentopallovuoron. Onneksi paikalla sattui olemaan eläköitynyt terveydenalan ammattilainen, joka aloitti välittömästi elvytyksen. Lisäksi tarvittiin ensivasteelta löytynyt sydäniskuri, joka sai vaikeaan rytmihäiriöön menneen sydämeen taas toimimaan. Onnistuneen elvytyksen johdosta mieshenkilö toipui sairaskohtauksesta. Raimo Syväoja kertookin esimerkkitapauksen olleen viimeinen sysäys oman defibrilaattorin hankinnalle kaupungintalolle ja johtoryhmä näytti vihreää valoa hankinnalle. Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen on tyytyväinen defibrilaattorin ostoon.

– Turvallisuus on yksi Alajärven kaupungin strategisista keihäänkärjistä ja tämä on yksi pieni tapa parantaa turvallisuutta, sanoo Koivunen

Hätätilanteessa ensiapu on aloitettava välittömästi! Alajärven kaupungin henkilökunnalle valtuustosalissa koulutusta pitänyt Karel Christensen (keskellä) muistuttaa. -defibrilaattorin kytkemistä ja käyttöä harjoittelee kouluttaja Karel Christensenin opastuksella työsuojeluvaluutettu Tanja Katajamäki ja hallintosihteeri/projektipäällikkö Henna Matintupa.

Defibrilaattorin kustannukset ovat suhteellisen pienet 

Defibrilaattori maksoi kaupungille kaikkinensa noin 1600€ + alv  ja yksittäinen elektroni-tarra n. 100€/kpl. Valmistajia löytyy useampia ja myös käyttökoulutusta on tarjolla. Sydäniskuri pitää olla selvästi näkyvillä ja helposti käyttöön otettavissa. Akku kestää neljä vuotta, jonka jälkeen akku vaihdetaan. Laitteen ylläpitäjä (vastuukäyttäjä) saa automaattisesti vuosittain sähköpostiinsa ilmoituksen tietojen vahvistamista varten. Defibrilaattorin käyttö pitäisi tulla ihmisille nykyistä paremmin tutuksi. Hätätilanteessa ensiapu on aloitettava välittömästi ja alajärven kaupungin henkilökunnalle koulutusta pitänyt Karel Christensen muistutti, että laite kannattaa kytkeä henkilöön heti, kun vähänkin epäilyttää, että henkilön hengityksessä on jotain ongelmaa. 

Myös erillinen tarra rakennuksen ulko-ovessa kertoo, että rakennuksesta löytyy sydäniskuri. Nyt tällainen löytyy myös Alajärven kaupungintalon eteisen ovesta.

 Muistisääntö elottoman henkilön varalta: 1) hälytä apua 2) tarkista hengittääkö potilas 3) jos ei, aloita paineluelvytys (30 painallusta ja 2 puhallusta) 4) pyydä toista henkilöä hakemaan defibrilaattori 4) kytke laite potilaaseen ja toimi ohjeiden mukaan unohtamatta paineluelvytyksen jatkamista

Ensiapukoulutusta järjestää Alajärvellä mm. SPR Alajärven osasto.

Myös erillinen tarra rakennuksen ulko-ovessa kertoo, että rakennuksesta löytyy sydäniskuri. Nyt tällainen löytyy myös Alajärven kaupungintalon eteisen ovesta.

 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI