Alajärven kaupunki pettynyt Honkarakenne Oyj:n ratkaisuun – kaupunki tarjoutui rakentamaan teollisuushallin

2
CLT Finland Oy HOISKO, Alajärvi (Ilmakuva: Henri Joensuu)
Honkarakenteen Alajärven tehdas sijaitsee valtatie 16 varrella Hoiskossa (Ilmakuva: Henri Joensuu) Kuva suurenee klikkaamalla sitä!
Alajärven kaupunki ja Honkarakenne Oyj aloittivat välittömästi Honkarakenteen yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista koskevan ilmoituksen jälkeen neuvottelut, joissa kaupungin tavoitteena oli pitää Honkarakenteen teollinen hirsitalotuotanto Alajärvellä.

Yhtiön edustajat kävivät esittelemässä yhtiön tulevaisuudensuunnitelmia kaupunginhallitukselle 19.11.2012. Kaupunginhallitus teki 26.11.2012 liikesalaisuuksia sisältävän ei-julkisen periaatepäätöksen noin kolmen miljoonan euron teollisuushallin rakentamisesta ja edelleen vuokraamisesta Honkarakenne Oyj:n käyttöön myöhemmin laadittavan vuokrasopimuksen mukaisesti.

Periaatepäätöksen ehtona oli, että Honkarakenne Oyj päättää siirtää teollisen hirsitalotuotantonsa suurelta osin Alajärvelle, ja että kaupunginvaltuusto myöntää hankkeelle määrärahan.

Neuvotteluita on käyty viime viikkoina tiiviisti kaupungin, Honkarakenteen, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n ja ELY-keskuksen edustajien kesken.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen olisi halunnut nähdä hirsitalovalmistaja Honkarakenteen visioivan toimintansa uudelleen rakentamisen huomattavasti pidemmällä tähtäimellä. Kaupunginjohtaja Koivunen ei salannut melkoista pettymystään Hongan päätökselle olla jatkamatta teollista toimintaansa Alajärvellä.

Olen tietysti erittäin pettynyt, että yhtiö päätti valita Karstulan viime viikkojen tiiviiden neuvotteluiden jälkeen. Uskon, että Alajärvi olisi kaupunkina tarjonnut pitkällä aikavälillä yhtiölle vetovoimaisemman sijaintivaihtoehdon. Tilanne on nyt Alajärven kaupungin kannalta haastava. Seuraavana tavoitteena on, että mahdollisimman moni irtisanottavista työllistyy nopeasti muihin alajärveläisiin yrityksiin ja heidän rautainen ammattitaitonsa jää siten paikkakunnalle.

2 KOMMENTTIA

  1. Kilpeläinen tuhoaa vuosikymmenien työn ,jonka Saarelaisten perhe on tehnyt.Mies on todellinen hukkaputki ja kykenemätön hoitamaan toimitusjohtajan töitä.Hän potkii pois,myy omaisuuden minkä pystyy ja pitää huolen omista ja kavereidensa bonuksista ja palkoista ja vähät välittää yhtiön duunareista-sitä kutsutaan putsaamiseksi.Tämä hulvaton pois potkiminen ja ammattilaisten poistaminen yhtiöstä tekee Honkarakenteesta heikomman ja huonomman yhtiön vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.Kun Kilpeläinen on täysin ideaköyhä eikä osaa itse asiassa kun nostaa palkkansa ja bonuksensa,ei yhtiölle hyvin käy.Sääliksi käy Honkalaisia ja heidän perheitään ja lapsia joiden isä tai äiti jää työttömäksi tällaisen ahneuden vuoksi.

  2. Eiköhän asian laita ole niin, että Hoiskon teollisuusalueelle pitäisi suunnitella jotakin muuta toimintaa kuin sahaa tai hirsitalotehdasta. 100 vuodessa on ollut neljä yrittäjää ja kaikki ovat lopettaneet toiminnan kannattamattomana..Edes Japaniin ei saatu kaupattua hirsitaloja, joka olisi pelastanut tehtaan siellä tapahtuneen maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen. Ratkaisu voi löytyä korkeamman jalostusasteen tuotteista muoviteollisuudesta eristeiden tekemisestä tai erilaisten seinien pinnoitemateriaalien tekemisestä. Niistä saa paremman hinnan ja katekin on parempi. Honkarakenne vie koneet mukanaan Karstulaan, joten tässä olisi hyvä kannattavuusselvityksen paikka tulevaisuuden tarpeita varten. Nykyinen henkilökunta ja tulevat muut ammattimiehet voidaan kohtuukustannuksin kouluttaa uuteen ammattiin ja voi olla mahdollista, että Alajärven puuteollisuuden jalkaa voidaan muuttaa muihin rakennusteollisuuden hyödykkeisiin paremmin sopiviksi.

JÄTÄ KOMMENTTI