Ammattikouluilla edessä kovat ajat – JAMI 30 kriisikoulun listalla!

1
Koulutus pidetään Kuejoen JAMI:lla

Päivän HS kirjoittaa, että opetusministeriö neuvottelee 30 kriisikoulun kanssa talouden sopeuttamisesta, jotta ensi vuoden lähes 200 miljoonan euron menoleikkauksista selvitään. Tiedon mukaan myös useita oppilaitosfuusioita on vireillä.

Myös seutukunnallemme tutumpi opinahjo Järviseudun koulutuskuntayhtymän Järviseudun ammatti-instituutti (JAMI) on päätynyt niiden 30 ammatillisen koulutuksen järjestäjän listalle, joilla ei syystä jos toisesta mene välttämättä hyvin. Useimmin syypää on toiminnan heikko taloustilanne.

Alajärven kauppaoppilaitos, Alajärven maatalous- ja puutarhaoppilaitos ja Lappajärven ammattikoulu ovat nyt suuressa vaarassa kadota ja viedä sivistyksen mennessään järvipohjalaisilta tai järviseutulaisilta, mitä nimeä kukin nyt haluaakin Lappajärveä ympäröivästä seutukunnastamme käyttää. Joka tapauksessa JAMIN menettäminen on laajemman alueemme kehittymiselle ja ajassa mukana olevan elämän muodon jatkumiselle yms. seikoille valtavan suuri takaisku. Isku on niin merkittävä, että sitä eivät kaikki heti osaa ajatella. Myös seutukuntaamme oleellisesti kuuluva Kuortaneen urheiluopisto on samalla kriisioppilaitosten listalla.

OPETUSMINISTERIÖ on aloittanut 30 ammatillisen koulutuksen järjestäjän kanssa neuvottelut niiden heikosta taloustilanteesta. Kriisikoulut poimittiin keväällä kaikille liki 170:lle koulutuksen järjestäjälle tehdyn kyselyn ja ”stressitestin” perusteella. Neuvotteluja käydään nyt ministeriön mukaan päivittäin ja niitä on tarkoitus jatkaa alkukevääseen asti.

– Tarkoitus on varmistaa, etteivät säästöt rapauta koulutuksen laatua ja saatavuutta, kertoo neuvotteleva virkamies Ville Heinonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Heinonen tähdentää, etteivät neuvotteluihin kutsuttujen koulutuskuntayhtymien ja yksityisten koulutuksen järjestäjien toimiluvat ole katkolla, vaan tavoitteena on yhdessä miettiä tarvittavia sopeuttamistoimia. Myös suosituksia mahdollisista yhdistymisistä voidaan tehdä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus pyrkii toteuttamaan ensi vuoden 190 miljoonan euron menoleikkaukset osana ammatillisen koulutuksen reformia niin, että koulutuksen järjestäjiä kannustetaan vapaaehtoisiin yhdistymisiin. Myös valtiolta saatuja kiinteistöjä voitaisiin myydä ja käyttää myynnistä mahdollisesti saatavat varat koulutuksen kehittämiseen, jos niitä joku olisi ostamassa.

Useat järjestöt, kuten Opetusalan ammattijärjestö OAJ, ovat vaatineet, ettei sinänsä tarpeellisena pidettyä ammattikoulureformia pitäisi tehdä säästöt edellä, mutta eduskuntakin on jo ne hyväksynyt.

Itse reformia koskevat noin 300 sivun laajuiset lakiluonnokset taas ovat juuri olleet laajalla lausuntokierroksella, joka päättyi maanantaina.

Hallituksen esitykset on määrä antaa vuoden 2017 keväällä, ja voimaan ne tulisivat vuonna 2018.

 

 

Neuvotteluihin kutsutut koulutuksen järjestäjät:

Ammattienedistämislaitos-säätiö

Axxell Utbildning Ab

Helsingin kristillisen opiston säätiö

Järviseudun koulutuskuntayhtymä

Kansan sivistystyön liiton opintokeskus

Kellosepäntaidon edistämissäätiö

Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry

Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Kuortaneen urheiluopistosäätiö

Lahden kansanopiston säätiö

Lahden Konservatorio Oy

M.S.F-oppilaitos Oy

MIF Oy

Optima samkommun

Palloilu Säätiö

Pohjois-Satakunnan kansanopiston kannatusyhdistys

Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Rakennusteollisuus RT ry

Raudaskylän Kristillinen opisto ry

Rovalan Setlementti ry

Suomen Ilmailuopisto Oy

Suomen Ympäristöopisto SYKLI Oy

Svenska framtidsskolan i Helsingforsregion Ab

Tampereen musiikkiopiston säätiö

Tampereen Urheiluhierojakoulu Oy

Tanhuvaaran säätiö

TUL:n Kisakeskussäätiö

Turun ammattiopistosäätiö

Turun konservatorion kannatusyhdistys .r.y.Työväen Sivistysliitto TSL

.

Lähde: HS


 

1 KOMMENTTI

  1. Näin käy, kun ei olle uudistettu opintosuunnitelmia ajoissa. Mistä saamme tulevaisuudessa esimerkiksi kirvesmiehet, putkimiehet ja tilitoimistoyrittäjät? Onko todellakin niin, että vain poikkeuksellisten syvien kriisien kautta kehitetään toimintaa Järviseudulla, kun jo heti 90-luvun laman jälkeen olisi pitänyt tehdä ennusteita eri ammattialojen työvoimatarpeesta? Jamia on kuitenkin puolustettava voimakkaasti ja sille on saatava uskottava johto, jolla on suhteet kunnossa myös rahoja jakaviin Suomen eduskunnan poliitikkoihin. Prinsessa Ruususen unta ei voi enää jatkaa. Jyväskylän ylioistossa on eräs viranhaltija, joka työkseen tekee koulutuspoliittisia ennusteita eri ammattialojen työvoimatarpeesta. Rehtorin on jo syytä vihdoin ja viimein kääntyä hänen puoleensa. Muuten on uhkana, että Järviseudun kunnista tulee pelkkiä kesämökkikuntia, joissa viimeiset asukkaat sammuttavat valot kuin Itä-Sakssassa, kun sen lopullisen henkäyksen aika koittaa. Kaipaan myös selkeää Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun koulutuspoliittista ja elinkeinopoliittista visioita asioihin. Tässä on viime kädessä kysymys meidän kaikkien hyvinvoinnista ja oikeudesta saada palveluja kunnissa. Verotuloja tarvitaan kunnissa aina ja poismuuttaneet opiskelijat harvoin palaavat takaisin Järviseudulle, jos mitään ennaltaehkäisevää yritystoimintaa ei kehitetä houkuttelevan Jamin koulutustarjonnan kautta.

JÄTÄ KOMMENTTI