ARKADIANMÄELTÄ | Kansanedustaja Hongisto haluaa Suomen veroeurojen jäävän kotimaan tarpeisiin

0
Reijo Hongisto (K-Media)
Monen mielestä verojen pimittäminen, tuloksen koplaaminen ja varojen siirtäminen veroparatiisisaarille on rikollista toimintaa ja sitä harjoittavat voidaan luokitella ammattirikollisiksi, joilla ei ole, tälläkään hetkellä, käytännössä minkään valtakunnan uhkaa tuottoisan toimintansa jatkamiselle.

Kansanedustaja Reijo Hongisto (ps) jätti keskiviikkona kirjallisen kysymyksen Suomen hallitukselle veroparatiisien käytön hillitsemiseksi

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan maassamme toimivien monikansallisten yhtiöiden pääomia virtaa veroparatiisimaihin. Monien mielestä on moraalitonta että esimerkiksi yksityisiä terveyspalveluja tuottavat yritykset toimivat näin ja parantavat vielä tulostaan maksamalla mahdollisimman pientä veroa Suomeen. Yleisesti on tiedossa että monet suomalaiset kunnat ovat joutuneet tukeutumaan yksityisiin terveyspalvelujen tuottajiin, koska kuntien omat resurssit eivät riitä julkisen terveydenhuollon järjestämiseen.

Sähköisellä aikakaudella on helppoa siirrellä varoja verkossa ja perustaa erilaisia postilaatikkoyrityksiä myös veroparatiisimaihin. Ainoa keino veroparatiisien käytön hillitsemiseksi lienee oma kansallinen lainsäädäntötyö ja valvonta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Ruotsissa veroparatiisimaiksi luokiteltavien maiden pankkien rahaliikennettä on selvittänyt 200 verovirkailijaa, Tanskassa samaa työtä on tehnyt noin 100 ja Norjassa 80 henkilöä. Suomessa siihen on katsottu riittävän 10 – 20 verovirkailijaa. Suomella on sopimus verotietojen vaihdosta 39 maan kanssa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä tiukentaakseen veroparatiisimaiksi luokiteltavien maiden pankkien ja suomalaisten ja Suomessa toimivien yritysten välisen rahaliikenteen valvontaa ja aikooko hallitus lisätä valvontaan resursseja kansallisella lainsäädännöllä jotta veronkierron kiinnijäämisriski kasvaa?

Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2013

Reijo Hongisto /ps

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI