“Arkijärjellä Arkadianmäelle” – Niina Kivinummi käynnisti vaalikampanjansa Ähtärin Sahanrannassa

0
Niina Kivinummi ja vaalipäällikkönä toimiva Kari Kivinummi käynnistivät Niina vaalikampanjoinnin viime sunnuntaina Ähtärin Sahanrannassa. Mukana menossa olivat myös Niinan lapset Sasu, 6 (vas.), Pyry, 8, Minea, 4, sekä kaksivuotias Janni vielä tässä kuvassa äidin polvella. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Jouko Siirilä/J-Pnews

– Demarit tarvitsevat maaseutua ja maaseutu demariedustajia, sanoo ähtäriläinen SDP:n kansanedustajaehdokas Niina Kivinummi. “Arkijärjellä Arkadianmäelle” -teemalla liikkelle lähteneen Niinan kampanjointi alkoi toden teolla viime viikonvaihteen pilkkitapahtumassa Ouluvedellä, Ähtärin kaupungintalon edustalla.

Maaseudun elinvoimaisuuden ylläpito, ympäristökysymykset sekä leijonanosan valtion tulo- ja menobudjetista syövä, ammatillisesti tuttu sosiaali- ja terveyssektori ovat Niina Kivinummen vaalikampanjan keskiössä. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Niina Kivinummi on ammatiltaan fysioterapeutti ja personal trainer. Työnantaja on Ostolan Fysiokeskus, jonka kuntosalilla kaupungin keskustassa hän sekä ohjaa kuntoilijoita että ottaa vastaan omia asiakkaitaan. Välillä hän myös opettaa, viimeksi lähihoitajaopiskelijoita Tuomarniemellä.

– Olen paljasjalkainen ähtäriläinen, elänyt täällä ensimmäiset 19 vuotta. Lukion jälkeen muutin Jyväskylään, jossa asuin viitisen vuotta, opiskelin ammatin ja perustin perheen. Sitten palasin tänne töihin paluumuuttajana. Rakkaus maaseutua kohtaan on suuri ja se tulee myös näkymään vaalikampanjoinnissani, Niina vakuuttaa.

Liikkuva lapsi on pian
liikkuva aikuinen

Alan ammattilaisena hän haastaa suomalaisia arvostamaan olemassa olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmäämme ja pitämään aktiivisesti huolta omasta hyvinvoinnista.

– Tietokoneajan lapset pitäisi saada liikkumaan. Liikkuva lapsi on tulevaisuuden liikkuva aikuinen, sanoo Niina Kivinummi.

Aktiivisesti lentopalloileva Niina on ollut järjestelemässä Ähtäriin lentopallon Superviikonloppua. Hänen näkökulmastaan viikonvaihteessa 9.-10. maaliskuuta järjestettävän tapahtuman yksi tärkeimpiä tavoitteita onkin saada lapset ja nuoret innostumaan liikkumisesta kaupungissa uudelleen henkiinheräteltävän lajin myötä. Sunnuntaina liikkuntahallilla järjestetään lisäksi ykkössarjan miesten ja naisten lentopallon sarjaottelut. Viimeistä huutoa oleva liikuntahalli permantomateriaaleineen ja katsomopaikkoineen tarjoaa lajille innostavat edellytykset.

Niinan kotona varttuu kahdeksan, kuuden, neljän ja kahden vuoden ikäisistä kahdesta pojasta ja kahdesta työstä koostuva oma “sekajoukkue”. Tulevat pelaajat nähtiin kokonaisuudessaan viime sunnuntaina aurinkoisessa pilkkitapahtumassa. Eduskuntavaalien alla Niina toteaa, että kampanjointi ei sujuisi ilman SDP:n osastoväen sekä vaalipäällikkönä toimivan isän apua sekä äidin lupausta sitoutua lastenhoitoon.

– Omat resurssit ovat mitä ovat. Tässä on joutunut kieltämättä puntaroimaan tiukasti oman turvaverkoston kanssa, miten löytää aikaa perheelle, työlle ja kampanjoinnille. Varsinkin äidille kuuluu iso kiitos jo tässä vaiheessa, Niina sanoo.

Niina Kivinummi toteaa innon kasvavan päivä päivältä eduskuntavaalien lähestyessä. Mukana äidin työpaikalla Sali-kuntosalilla myös nuorimmat lapset Minea (vas.) ja Janni.

Sosiaalisen median merkitys
vaaleissa korostuu

Jos peruspositiivinen Niina jotain harmittelisi, niin se voisi olla se tosiasia, että istuvilla ehdokkailla on haastajiin nähden monin tavoin paremmat edellytykset pyrkiä jatkokaudelle. Palkka juoksee ja nimi on valmiiksi tuttu. Töysässä kolmossarjan lentopallojoukkueessa pelaavalle Niinalle politiikan ohella tärkeitä ovat myös harrastukset.

– Niin tehokkaasti kuin pystyn käytän ajan hyväkseni seuraavan kuukauden aikana. Tarkoitus on tavoittaa ihmisiä sekä Ähtärissä että vaalipiirin ympäristökunnissa erilaisissa tapahtumissa, ei pelkästään “makkarapönötyksissä”, Niina naurahtaa. Mukana olo lähimmän tukijaverkoston voimin Ouluveden pilkkitapahtumassa viime sunnuntaina oli tästä hyvä osoitus.

– Sosiaalinen media on nyt ja jatkossa yhä tärkeämpi kampanjointiväylä. Osaston väen palaute on ollut voimaannuttavaa. Turuilla ja toreilla sanotaan, että tosi hienoa, kun olet mukana. Tykkään kirjoittaa myös kolumneja ja ilmaista niissä ajatuksiani, sanoo Demokraatinkin sivuilla tutuksi tullut Niina Kivinummi.

Demarit tarvitset
edustajia maaseudulta

– Eri maakunnissa täytyy olla omat vahvat kasvukeskuksensa. Mutta haluan, että myös sadan kilometrin päässä vetovoimaisesta keskuksesta on hyvä elää ja nauttia välttämättömistä palveluista. Tieverkostojen pitää olla kunnossa ja työpaikkoja pitää voida luoda niin Ähtäriin kuin muihinkin pieniin kuntiin.

Moni ajattelee, että isot puolueet myötäilevät suurimpien kaupunkien asukkaita ja unohtavat haja-asutusalueiden äänestäjät vaalien jälkeen?

– Itseäni harmittaa vähän se, että puolueen valtakunnalliset palaverit pidetään useimmiten Helsingissä, jonne täältä on varsinkin arkiaamuisin vaikea lähteä. On aika lailla eri asia olla demari Ähtärissä kuin Helsingissä. Puolueet ovat mielellään esillä suurimmissa taajamissa ja keskittyvät niissä asuvien ihmisten kysymyksiin.

Niina on kuitenkin päättänyt katsoa tätäkin tosiasiaa toisesta näkökulmasta. Kyse on paljolti siitä, mistä ehdokkaat ja edustajat ovat lähtöisin.

– Katsantokannat ovat erilaisia ja olen ajatellut, että niin saa ollakin! Kaupunkilaiset tarvitsevat edustajansa – mutta niin tarvitsevat maaseudun ihmisetkin.

– Kun mietin omaa vaalipiiriäni, niin täällä asutaan alkutuotantomaakunnassa. Ei voida mitenkään ajatella, että maatalous Suomessa ajettaisiin alas vaikkapa ilmaston takia. Jossain se ruoka kuitenkin tuotetaan, eikä meillä ole mitään takeita siitä, miten ympäristöystävällisesti se tapahtuu muualla.

“Paras ilmastoteko on suosia suomalaista ruokaa”, sanoo Niina rohkeasti Facebook-sivuillaan.

Niina Kivinummen lähisukulaisia oli viime sunnuntaina kolmessa polvessa tekemässä vaalityötä Sahanrannan pilkkitapahtumassa auringonpaisteen helliessä jo osanottajia. Kari-papan kairatessa etäämpänä Niinan lapset perehtyivät lajin saloihin lähempänä rantaa. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Poliittisia haaveita jo
opiskeluaikoina

Miten ehdokkaaksi lähteminen huhtikuun eduskuntavaaleihin itse asiassa toteutui?

– Piirin toiminnanjohtaja Johanna Autio kysyi jossain vaiheessa josko lähtisin ehdokkaaksi. Se tuntui vähän yli vuosi sitten hurjalta ajatukselta. Pitkään sain harrastaa eipäs-juupas -leikkiä, miettiä, onko minulla rahkeita, olenko liian kokematon ja niin edelleen. Salainen haave päästä päättämään asioista jokus ihan korkeimmillakin poliittisilla tasoilla oli ollut olemassa ihan opiskeluajoilta asti.

Niina tunnustaa heti perään, että jatkuvaa puntarointia ja tasapainoilua omien voimavarjojen ja turvaverkoston kanssa poliittinen ura on kieltämättä ollut mutta hän ei ole silti katunut: päivä päivältä into tuntuu vain kasvavan.

– Isäni Kari Kivinummi valittiin viime syksynä SDP:n Pohjanmaan piirihallituksen varapuheenjohtajaksi. Itse hommasin puolueen jäsenkirjan kaksi vuotta sitten. Jo vuonna 2012 isä pyysi kunnallisvaaliehdokkaaksi. Halusin kuitenkin juuri takaisin muuttaneena nähdä ja tehdä ensin omat havaintoni paikkakunnan tilanteesta, mikä täällä on hyvin ja mihin pitäisi saada korjausta.

– Kaksi vuotta sitten pääsin kaupunginvaltuustoon ja seuraavaksi maakuntavaltuustoon. Huomasi, että omalla aktiivisuudella on ratkaiseva merkitys. Pikku hiljaa siinä sitten alkoi aueta erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Julkiset palvelut yksityisten ja
kolmannen sektorin täydentämänä

– Sosiaali- ja terveyspuolen järjestelyt ovat itselleni valtavan tärkeitä ja sillä alueella erityisesti ennalta ehkäisevä toiminta. On turha valittaa erikoissairaanhoidon kustannuksia jälkikäteen, jos ei tehdä kauaskantoista työtä vaivojen ennaltaehkäisyn kautta sikäli kuin mahdollista. Perusta tulevalle työkyvylle ja hyvinvoinnille luodaan jo lapsuudessa.

– Itse ajattelen niin, että meillä on hieno sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä, eikä se ole kustannustehokkuudeltaankaan huono. Meillä tarvitaan sekä julkisia palveluja että yksityisiä sitä täydentämään. Ja tarvitaan myös kolmatta sektoria, ainakin jos halutaan, että järjestelmämme pysyisi maailman parhaana, Niina summaa.

 VIDEO 

Niina kertoo videolla omin sanoin vaaliteemoistaan sekä mukaan lähtemisestään SDP:n eduskuntavaaliehdokkaaksi.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI