ELY | Työttömyys jatkaa edelleen laskua viimevuotiseen verrattuna – Pohjanmaan ja Keski-Suomen työllisyyskatsaus KESÄKUU 2018

0

Pohjalaismaakunnissa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta painui kesäkuussa  Manner-Suomen alhaisimmaksi. Keski-Suomessa työnhakijoiden kokonaismäärä oli kesäkuussa pienempi kuin vuosi
sitten.

 

ETELÄ-, KESKI-, POHJANMAA

Etelä-Pohjanmaa

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusalueen työvoimasta oli kesäkuussa 7,3 prosenttia, kertoo tuore Työllisyyskatsaus. Lukema oli Manner-Suomen alhaisin. Koko maassa vastaava osuus oli 10,4 prosenttia.

Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 6258 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen vertailuaikaan laskua oli 19,1 % (-1479 henkilöä). Työttömien työnhakijoiden määrä nousi kesäkuussa normaalin kausivaihtelun mukaisesti edellisen kuukauden lopusta 749 henkilöllä, mikä vahvasti selittyy oppilaitoksista valmistuneiden hakeutumisella työnhakijoiksi.

Työttömien työnhakijoiden määrät laskivat kesäkuussa kaikilla ELY-alueilla ja Etelä-Pohjanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä laski niin kaikissa alueen seutukunnissa kuin kunnissakin. Maakunnan alin työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli jo monen edelliskuukauden tapaan Kuortaneella (4,1 %). Alle viiden prosentin lukema oli kesäkuussa myös Isojoella (4,8 %).

Alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisvuoden kesäkuusta 17,1 % (-227 henkilöllä) ja yli 50-vuotiaiden määrä laski vastaavalla ajalla 19,3 % (-526 henkilöllä).

Pitkäaikaistyöttömien määrät jatkoivat voimakasta laskua kesäkuussakin.

Yli vuoden pitkäaikaistyöttömänä olleiden määrä väheni edellisvuoden kesäkuuhun verrattaessa 40,4 prosentilla ja yli kaksi vuotta pitkäaikaistyöttömänä olleiden määräkin laski vastaavalla tarkastelujaksolla 37,6 prosentilla.

Kuukauden aikana avoimeksi ilmoitettuja uusia työpaikkoja oli kesäkuussa Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa 1199 kappaletta. Kesäkuun aikana avoimeksi ilmoitettujen uusien työpaikkojen määrä nousi edellisvuoteen verrattaessa 31,3 prosenttia. Kaikkiaan Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun aikana avoimena 2971 työpaikkaa.

Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa

Trendit:
  • Pohjanmaan ELY-keskusalueella on manner-Suomen toisiksi alhaisin työttömyysaste, 7,5 %.
  • Työttömyys laski vuodentakaisesta 17,3 % ja kokoaikaisesti lomautettujen määrä vähentyi 40,6 %.
  • Nuorten työttömyys vähenee edelleen. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä laski 16,9 % viimevuotiseen verrattuna.
  • Pitkäaikaistyöttömyys laskee. Myös yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä vähenee.
  • Pohjanmaan TE-toimistossa oli kuukauden aikana avoimena yhteensä 3 251 työpaikkaa, mikä oli 962 paikkaa (+ 42,0 %) enemmän kuin vuosi sitten.
  • Työllistymistä edistävissä palveluissa olevien määrä nousi edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna ja niissä oli yhteensä 4 715 henkilöä.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

KATSO lisää tuoreimmasta Etelä-Pohjanmaan työllisyyskatsauksesta TÄSTÄ!

(kuvituskuva)

KESKI-SUOMI

 

Keski-Suomessa oli kesäkuun lopussa yhteensä 16 019 työtöntä työnhakijaa. Se on 2 221 (-12,2 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta 1 977 henkilöä enemmän kuin kuukausi sitten. Tämä vuodenajalle tyypillinen nousupiikki selittyy pääasiassa koulujen loppumisella.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on tällä hetkellä 12,6 prosenttia.

Kesäkuun nostoja:

  • Työnhakijoiden kokonaismäärä oli kesäkuussa pienempi kuin vuosi sitten.
  • Työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä jatkoi laskuaan vuoden takaiseen verrattuna.
  • Kesäkuussa seitsemässä kunnassa työttömyysprosentti oli alle 10, kärkipaikkaa piti Muurame.
  • Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi viime vuoden kesäkuusta.

Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 10,4 %. Keski-Suomessa vastaava luku oli 12,6 %. Luku on kolmanneksi korkein Pohjois-Karjalan (15,3 %) ja Lapin (13,0 %) jälkeen.

Keski-Suomen alueella työttömien työnhakijoiden määrä väheni viime vuoden kesäkuuhun verrattuna kaikissa seutukunnissa. Suhteellisesti eniten työttömyys aleni Joutsan seutukunnassa, jossa pudotusta tuli – 22,1 %.

Suhteellisesti eniten työttömiä työnhakijoita oli Saarijärvellä (13,0 %) ja vähiten Muuramessa (7,9 %). Kymppikerhoon mahtui tällä kertaa kuusi muutakin kuntaa: Toivakka, Multia, Luhanka, Petäjävesi, Uurainen ja Kuhmoinen.

Keski-Suomessa oli uusia avoimia työpaikkoja kesäkuun aikana 2 016, mikä on 207 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Kaikkiaan kesäkuussa oli avoinna 3 973 työpaikkaa, mikä on 669 enemmän kuin vuosi sitten. Työpaikoista täytettiin toukokuun aikana 245, joista 191 täyttyi työ- ja elinkeinotoimiston hakijalla.

KATSO lisää tuoreimmasta Keski-Suomen alueen työllisyyskatsauksesta TÄSTÄ!


 

JÄTÄ KOMMENTTI