EPSHP | Perhepesästä elämän alkuun 

0

Keskussairaala tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja synnytyksen jälkeiseen hoitoon ennen perheen kotiutumista. Perhepesä on uusin hoitovaihtoehto perheille, jotka haluavat olla aktiivisia toimijoita oman hoitonsa suhteen. Perhepesässä vanhemmat saavat tutustua uuteen tulokkaaseen kaikessa rauhassa omassa huoneessaan ja kätilö tavataan vain kolmesti vuorokaudessa hoitotapaamisessa. Perhepesä on vaihtoehto normaalille synnytyksen jälkeiselle osastohoidolle silloin, kun raskaus ja synnytys ovat sujuneet ilman ongelmia.

Perhepesä tarkoittaa kevennettyä synnytyksen jälkeistä hoitoa. Perhepesähoidossa perheet saavat tutustua toisiinsa rauhassa omissa oloissaan ja perheen huoneessa käymistä vältetään. Perheet tapaavat kätilön kolmesti vuorokaudessa tullessaan hoitotapaamiseen itselleen sopivana aikana. Lastenlääkärin kotiinlähtötarkastus tapahtuu normaalisti vauvan tulleessa kahden vuorokauden ikään tai mikäli perhe toivoo nopeampaa kotiutumista (alle 36 h) lastenlääkäri tarkistaa vauvan ennen kotiinlähtöä ja vauva sekä äiti tulevat uusintatarkastukseen 2-5 vuorokauden kuluttua.

Perhepesään tuleville perheille riittää perustason ohjaus, josta osa toteutuu sähköisenä esim. videoiden tai kirjallisen ohjausmateriaalin avulla. Alkuvaiheessa keskussairaalassa tarjotaan perhepesähoito uudelleensynnyttäjille, mutta mahdollisesti myöhemmin myös ensisynnyttäjäperheille. Koronatilanteen hellittäessä voi perhepesään tulla myös vauvan sisarus.

Fyysisesti perhepesä sijaitsee naistenosastolla, jossa synnyttäneitä perheitä muutenkin hoidetaan. 

Perhepesähoidon hinta on normaali hoitopäivämaksu 48,90e, puolison maksu on 50e/vrk. Kaikki ruokailut, liinavaatteet ja huoneen siivous sisältyvät hintaan.

Perhepesähoidon lisäksi Seinäjoen keskussairaalassa on muitakin hoitovaihtoehtoja synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeen on mahdollista tulla hoidetuksi naistenosastolla perhehuoneessa puolison mukana ollessa tai mikäli puoliso ei ole mukana, 2 hengen huoneessa. Useimmiten kotiutuminen tapahtuu noin kaksi vuorokautta synnytyksestä lastenlääkärin tarkistuksen jälkeen. 

Kotiutuminen on mahdollista myös polikliinisesti eli kuuden tunnin kuluttua synnytyksestä. Se on mahdollista tiettyjen kriteerien toteutuessa ja kun kotiutumisesta on sovittu etukäteen neuvolan kanssa. Kotiutua voi myös lyhytjälkihoitoisesti eli 6-36 tunnin jälkeen synnytyksestä tiettyjen kriteerien toteutuessa. Kummassakin tapauksessa lastenlääkärin uusintatarkastus tehdään 2-5 vrk kuluttua sairaalassa.

JÄTÄ KOMMENTTI