Hirvieläin ei kulje kello kaulassa

0

Hirvieläinonnettomuuksien kannalta syys-joulukuu on vuoden synkintä aikaa. Paras keino välttää onnettomuus tai ainakin vähentää vahinkojen suuruutta on alentaa tilannenopeutta etenkin hämärällä tai pimeässä ajettaessa.

Viime vuonna poliisi tilastoi Keski-Suomessa yhteensä 234 hirvi- tai peurakolaria. Luku on todellisuudessa suurempi, koska kaikki onnettomuudet eivät tule poliisin tietoon. Kuolonuhreiltakaan ei aina vältytä. Vuonna 2015 maakunnan hirvieläinonnettomuuksissa loukkaantui 23 henkilöä. Kolareiden vuosittainen lukumäärä seuraa hirvieläinkannan sen hetkistä suuruutta.

– Nopeusrajoituksia olisi erittäin tärkeää noudattaa muutenkin kuin sakkojen pelossa. Erityisesti pimeällä ei ole häpeäksi ajaa tavallista hitaamminkin varsinkin hirvivaroitusalueilla. Nopeus yhdistettynä satojen kilojen painoisen eläimen ruhoon on vaarallinen yhdistelmä, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen ELY-keskuksesta havainnoi.

Keski-Suomen ELY-keskus on viime vuosina poistattanut monin paikoin puustoa teiden varsilta. Tätä työtä tehdään sekä tienpidon näkökulmasta että erityisesti turvallisuuden parantamiseksi. Lisääntynyt näkyvyys antaa autoilijalle enemmän reaktioaikaa tielle pyrkivän eläimen väistämiseen. Tämä toimii vain, jos autoilija muistaa ajaa maltillisesti.

Eniten hirvieläinonnettomuuksia sattuu valtateillä, mutta myös pienemmillä teillä kolisee. Pienien yhdysteiden osuus kolarimääristä vuosina 2013-2015 oli 16 %:a. Nelostiellä rytisee useimmin, mutta valtatie 9 Muuramen seutuvilla on yksittäisenä alueena onnettomuustiheyden kärjessä.

Kiire on viikatemiehen paras apulainen, maltti ja tarkkaavaisuus sen pahimmat viholliset!

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI