Iloisia ”perhe” uutisia – Ähtäri Zoon visenttipariskunnalle pienokainen

0
Pieni visentti sai nimekseen Hector (Ähtäri Zoo)
AA-OULU_mini

Ähtäri Zoon visenttipariskunta Myy ja Make ovat saaneet ensimmäisen yhteisen jälkeläisen. Toukokuun 25. päivänä syntynyt vasikka on reipas poika, joka on nimetty Hectoriksi. Visentit on siirretty Ähtärin Eläinpuistoon Tallinnan eläintarhasta. Make on tullut noin 10 vuotta sitten, nyt Make on 17-vuotias komea uros. Myy-naaras siirrettiin 2 vuotta sitten. Silloin sen mahassa tuli sittemmin Ähtäri Zoossa syntynyt Mymmeli-tyttö. Myy on 6-vuotias. Laumassa on neljä upeaa eläintä, Myy, Make, Mymmeli ja Hector.

– Myy pitää vielä aika tarkkaan uutta vasikkaansa silmällä ja ohjaa sen usein rauhallisempaan takanurkkaan, mutta antaa ajoittain jo tulla myös aitauksen etualalle, kertoo Ähtäri Zoon intendentti Heini Niinimäki.

Visentti, eli euroopanbiisoni, on Euroopan suurin elossa oleva maanisäkäs. Täysikasvuinen uros saattaa painaa yli 1000 kg, vastasyntynyt vasikka 20 – 30 kg. Tiineys kestää noin 9 kk, visentti saa lähes aina vain yhden vasikan kerrallaan. Visentti elää yleensä noin 20-vuotiaaksi.

Alun perin visentti on elänyt suuressa osassa Eurooppaa villinä.  Vähitellen se on hävinnyt elinalueiden supistuessa ja lopulta metsästetty sukupuuttoon 1900-luvun alussa viimeisiltä elinalueillaan, joita oli muun muassa Puolassa. Eri eläintarhoissa säilyneiden, noin 50 yksilön avulla, visentti on saatu uudelleen palautettua useille entisille esiintymisalueilleen. Nykyisin luonnossa elää arviolta yli 4000 yksilöä ja uhanalaisuusluokitus on voitu muuttaa erittäin uhanalaisesta vaarantuneeksi.


 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI