J-Pnews VIIKKOGALLUP | Tulossa Perussuomalaisten iso jytky! – Keskusta sinittelee toiseksi.

2
Kuntalaiset ovat antaneet äänensä vuoden 2017 valtuustoehdokkaille
Sunnuntaina on mahdollisuus äänestämällä vielä vaikuttaa seuraavan valtuuston koostumukseen.

Sivustomme käyttäjät ovat antaneet, poikkeuksellisessa, noin kahden viikon kestoisessa gallupkyselyssämme mukavassa määrin vastauksia.

Aiheena ollut kunnallisvaalit 2012 kansanäänestys, jossa kysyimme suoraan mille poliittiselle puolueelle lukija olisi valmis antamaan sen ainoan oman äänensä. Eli toisaalta mikä puolue vastaa parhaiten kulloisenkin lukijan tämän hetkistä ”ideologiaa”.

Luonnollisesti tässä globaalissa internetissä emme voi rajoittua kyselymme kanssa pelkästään yhteen tiettyyn kuntaan tai kaupunkiin, vaan vastaajat voivat olla mistä tahansa ja myös minkä ikäisiä tahansa.
Teknisesti järjestelmämme kyselyyn ei voi antaa kuin yhden kerran vastauksen. Siinäkin suhteessa ”äänestäminen” on hyvin personoitua.

Kyselymme sulkeutuu hieman ennen varsinaisia virallisia vaaleja.

Lauantaina iltapäivällä tilanne ei ollut paljoakaan muuttunut, mihin se on asettunut menneellä viikolla.

Perussuomalaiset ovat voittamassa nämä vaalit reilusti. Koko valtakunnan tasolla voittomarginaali saattaa olla maltillisempi, mutta monien maakuntien kunnissa muutos voi olla hyvinki raju ja radikaali.

Myös Järvi-Pohjanmaalla ja lähipitäjissä takavuosikymmeninä kunnallispolitiikassa vahvasti määrännyt ja vaikuttanut Keskustapuolue on putoamassa monin paikoin hallitsijan asemastaan.

Toteutuessaan perussuomalaisten saama 37 %:n kannatus ei jätä mitään epäselväksi, vaikka suurimmatkin virhemarginaalit laskettaisiin mukaan.

Keskusta pitää tiukasti puoliaan toisella sijallaan ja 22%:n kannatuksellaan.

Kokoomus on hiipunut Järvi-Pohjanmaalla sitten kyselyn alun kannatuksestaan, joka on nyt 15%.

Kolmen suurimman puolueen jälkeen onkin sitten huomattavasti isompi ero seuraaviin puolueisiin, joissa on tasaisen tiukkaa ”kinastelua” lopuista annetuista äänistä.

Kyselymme mukaan neljänneksi eniten ääniä olisi keräämässä Vasemmistoliitto (7%). Seuraavaksi yltää Kristillisdemokraatit 6%:n kannatuksella.

Sosialidemokraatit saavat suhteellisen tutun 5%:n kannatuksen ja Vihreät yltäisivät seutukunnalla monin paikoin uutena tulokkaana 4%:n.

IPU eli Itsenäisyyspuolue saisi vielä 3% ja muille ryhmille/puolueille kertyisi gallupissamme 1%:n kannatus.

Korona-kartta 700x

2 KOMMENTTIA

  1. Kaikki huomenna äänestämään !
    Toivotaan, että saadaan kuntiin hyvät ja toimivat valtuustot, jotka ymmärtät kaikkia kuntalaisia ja joka kolkassa, ettei vain taajamissa.
    Kuntalaisten parhaaksi toivon sydämestäni.

  2. Yksi asia pitää muistaa. Pelkällä populismilla ei voi hoitaa kuntien ja kaupunkien asioita jatkossakaan. Johan perussuomalaisia pyydettiin peräti kahteen otteeseen Suomen hallitukseen, mutta he kieltäytyivät. Ei sellainen ole mitään uskottavaa poliittista toimintaa, jossa ollaan vastaan kaikkia vain periaatesyistä tarjoamatta mitään uskottavaa vaihtoehtoa tilalle. Jonkun on kannettava vastuu ja se tapahtuu viimeistään huomenna äänestämällä.

JÄTÄ KOMMENTTI