JÄRVI-POHJANMAA | Kaksi uutta koronatartuntaa joulunpyhinä – aikaisempia suosituksia jatketaan

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 4.1.2021 

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu yhteensä koko epidemian aikana 128 positiivista koronatartuntaa. Tiistaina 22.12. annetun tiedotteen jälkeen on tullut ilmi kaksi uutta positiivista koronatartuntaa.

Tällä hetkellä alueellamme ei ole karanteeniin tai eristykseen asetettuja henkilöitä. 23.12.-3.1. koronanäytteitä otettiin 201 kappaletta, joten näistä näytteistä 1,0% osoittautui positiiviseksi kyseisenä ajanjaksona.

Viimeisen kahden viikon aikana koronatesteihin on hakeutunut vähemmän henkilöitä kuin aikaisemmin joulukuun aikana. Järvi-Pohjanmaan perusturvan pandemiajohtoryhmän pitää ensisijaisen tärkeänä, että edelleen koronatestiin hakeudutaan nuhaisina tai flunssaoireisina. Joulun aikana ihmiset ovat liikkuneet enemmän, minkä vuoksi riski koronatartunnan saamiselle on kasvanut.

Järvi-Pohjanmaan koronatilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Joulun ajalla voi olla vielä vaikutusta alueemme koronatilanteeseen. Tämän vuoksi pandemiajohtoryhmä jatkaa aikaisemmin annettujen suosituksia 17.1.2021 asti, jonne ulottuu myös aluehallintoviraston päätös yleisötilaisuuksien rajoittamisesta ja alueellisen yhteistyöryhmä nyrkin suositukset. 

 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös 17.12.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 22.12.2020–17.1.2021. Tämä päätös korvaa ajalla 22.12.–31.12.2020 aluehallintoviraston 23.11.2020 antaman päätöksen.

Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset 21.12.2020

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki päivitti omat suosituksensa 21.12.2020. Nyrkki jatkoi nykyisten suosituksien voimassaoloa 17.1.2021 asti. Aikaisempiin ohjeiden lisäksi Nyrkki antoi uusia suosituksia:

• Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi
• Matkustelua suositellaan vältettäväksi. Joulunaikaa on turvallisinta viettää omassa perhepiirissä ja samassa taloudessa asuvien kesken.
• Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä
• Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kielletään muilta paitsi lasten ja nuorten osastoilta, saattohoidossa olevilta ja vakavasti sairailta. Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö/puoliso.
• Sosiaalihuollon yksiköissä mukaan lukien kehitysvammahuollossa pyritään järjestämään mahdollisuus turvallisille vierailuille.

Järvi – Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän suositukset 4.1.2021

Uusien tartuntojen välttämiseksi pandemiajohtoryhmä on päättänyt Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin ohjeistusten mukaisesti seuraavista rajoituksista ja varotoimenpiteistä, jotka ovat voimassa Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella 17.1.2021 saakka:

• Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lehtimäen, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet ovat suljettuina, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella
• Järvi – Pohjanmaan kaikkiin tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköihin sekä intervalliosastolle annetaan erittäin vahva suositus, että niissä ei vierailla (pl. saattohoidossa olevat asukkaat). Edelleen emme kehota vierailemaan palveluasumisenyksiköissä. Omaiset voivat olla yhteydessä asukkaisiin yksiköissä olevien älylaitteiden avulla. Joissain palveluasumisen yksiköissä voidaan järjestää oma tila tapaamiselle, omaisten hyvä olla yhteydessä yksikköön etukäteen. Vierailijoiden tulee muistaa vahva suojautuminen ja turvavälit.
• Akuuttiosastolla saa vierailla ainoastaan saattohoidossa olevien ja vakavasti sairaiden omaiset. Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06 – 2412 7777 tai 06 – 2412 7771).
• Ikäihmisten päivätoiminta on tauolla koko Järvi-Pohjanmaan alueella
• Lappajärven ja Lehtimäen toimintakeskusten toiminta käynnistyy uudelleen 4.1.2020 pienryhmätoimintana. Työpaja Apajan ja Kipinän toiminta käynnistyy uudelleen 11.1. pienryhmätoimintana.

Sivistystoimi

Varhaiskasvatus

Kaikki Alajärven ja Vimpelin varhaiskasvatuksen yksiköt ovat avoinna. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on keskeytetty toistaiseksi.

Alajärven kaupungin ja Vimpelin kunnan varhaiskasvatuksessa hyvitetään asiakasmaksut 17.1.2021, mikäli huoltajat voivat järjestää lastensa hoidon itse.

Esi- ja perusopetus

Alajärven yläkoulu jatkaa etäopetuksessa syyslukukauden loppuun.

Kaikki Alajärven ja Vimpelin esi- ja perusopetuksen yksiköt palaavat lähiopetukseen 7.1.2021. Lisätietoa koulujen järjestelyistä annetaan Wilma-tiedotteilla ja koulujen omilta sivuilla.

Lukio-opetus

Alajärven ja Vimpelin lukio-opetus toteutetaan etäopiskeluna lukukauden loppuun, Lappajärven lukio jatkaa lähiopetusta syyslukukauden loppuun.

Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin lukio-opetus aloittaa lähiopetuksen 7.1.2021.

Kirjastot

Kirjastojen uloslainaus jatkuu. Tarkemmat ohjeet löytyvät kaupungin ja kirjaston sivuilta. Kirjastojen muut tilat ovat suljettuja ja kirjastoauton toiminta keskeytetty 17.1.2021 saakka. Kasvomaskien jako kirjastoissa vähävaraisille henkilöille jatkuu edelleen. Ohjeet maskien jaosta löytyvät kaupungin, kuntien ja kirjaston sivuilta.

Taiteen perusopetus

Alajärven musiikkiopisto ja kansalaisopiston kuvataidekoulu Eero jatkavat etäopetuksessa 17.1.2021 asti. Vimpelissä Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto antaa etäopetusta 17.1.2021 as-ti.

Kansalaisopisto

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston kaikki lähiopetus on keskeytetty 17.1.2021 asti.

Vapaa-aikatoimi

Ulkoliikuntatilat ovat avoinna.

Kaikki harrastus- ja vapaa-ajan toiminta Alajärven kaupungin ja Lappajärven sekä Vimpelin kunnan sivistystoimen käytössä olevissa tiloissa keskeytetään 17.1.2021 asti.

Museo

Nelimarkkamuseo on suljettuna 17.1.2021 asti.


Pandemiajohtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 11.1.2021, jolloin myös alueen tilanteesta tiedotetaan seuraavan kerran.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän puolesta: 

Jaakko Anttila, Esa Kaunisto, Leena Uusitalo, Sam Leijonanmieli, Sami Alasara ja Vesa Koivunen 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI