Järvi-Pohjanmaan maaseutu- ja lomatoimi tiedottaa | Kasvukauden 2018 satoa

0

Maatiloilla on kaksi erittäin haastavaa vuotta takana. Kasvukaudella 2017 satoi paljon ja lämpösumma jäi alhaiseksi, kun taas tänä kasvukautena puolestaan oli kuivaa ja kuumaa. Kasvukauden 2017 märkyys siirsi osan syystöistä keväälle. Onneksi kevät oli suotuisa ja töihin päästiin jo huhtikuun lopussa. Lue maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppalan katsaus menneeseen.

Viljelijätukihaun puolellakin oli hyvä alkukevät ja tukia päästiin myös hakemaan aikaisin. Muutoksia ei ollut aikaisempiin keväisiin verrattuna kovinkaan paljon, mutta riittävästi. Lämpö lamautti hyvin alkaneen tukihaun niin, että viiden viimeisen päivän aikana palautettiin lähes 40 % hakemuksista. Syysilmoituksen palautus painottui vielä enemmän viimeisille päiville eli 45 %. Syysilmoitusten osalta Vimpeli teki historiaa, kun siellä palautettiin kaikki ilmoitukset sähköisesti. Keväällä sähköisesti palautettujen hakemusten osuus kasvoi hieman (0,6 %) ja pysyimme lähellä valtakunnan kärkeä 97,4 %:lla. Tuenhakijoiden määrä (573) laski alueellamme vain 2,8 % eli 16 kappaletta. Järvi-Pohjanmaalla väheneminen on ollut pienempää kuin Etelä-Pohjanmaalla ja koko Suomessa keskimäärin. Tuenhakijoita on Alajärvellä 379, Soinissa 108 ja Vimpelissä 86 kappaletta. Kotieläintuotannon määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia ja tuotantoa harjoitetaan 158 tilalla, laskua neljä tilaa viime vuoteen verrattuna.

Viljelypinta-ala on pysynyt lähes samana eli se on noin 21 000 hehtaaria, joista Alajärvellä 13 800, Soinissa 3 300 ja Vimpelissä 3 900 hehtaaria. Keskipeltopinta-ala on Alajärvellä 36 ha, Soinissa 31 ha ja Vimpelissä 45 ha.

Suosituin kasvi on nurmi (säilörehu, kuivaheinä ja laidun), jota on viljelyssä lähes 10 300 hehtaaria eli noin 50 %. Nurmen viljelypinta-ala on kasvanut edellisiin vuosiin verrattuna. Seuraavana tulevat viljat: 6 200 hehtaaria eli 28 %, kauraa on yli puolet vilja-alasta. Suurin muutos on tapahtunut ei-viljeltyjen nurmien pinta-alan pienenemisessä. Erikoiskasveista kuitu- ja öljyhamppua ei tänä vuonna ollut viljelyksessä, mutta uutena tulokkaana oli tattari. Tattaria viljeltiin reilulla 50 hehtaarilla.

Erittäin lämmin ja kuiva kasvukausi tuotti kaikesta huolimatta kohtuullisen sadon Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella. Satomäärien vaihtelu oli suurta yksittäisellä lohkolla, tilalla, kylällä, kunnassa, Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella, Etelä-Pohjanmaalla ja koko Suomessa. Kuivan ja lämpimän sään johdosta sadon laatu vaihteli suuresti. Osa kylvöistä iti vasta juhannuksen aikoihin osuneen sateen jälkeen. Normaalikesänä viljojen puinti olisi tuottanut suuria ongelmia, kun osa olisi ollut valmista ja osa ihan vihreää. Kotieläintiloilla näytti ensimmäisen ja toisen säilörehusadonkorjuun jälkeen tosi heikolta. Onneksi syksyn kolmas sato paransi tilannetta huomattavasti. Toinen positiivinen asia oli, että tilat tekivät yhteistyötä, jolloin sato korjattiin talteen ei-viljellyiltä nurmilta. Perunan tärkkelyspitoisuudet olivat korkeita, vaikka satomäärä kiloissa jäi tavanomaista pienemmäksi.

Eläimille kuiva ja lämmin sää oli haastava. Energia kului lämmön haihduttamiseen eikä tuotokseen. Kotieläinrakennusten ilmanvaihto oli koetuksella. Tuuletukset ja kosteuden kertyminen lisäsivät tautiriskiä. Kotieläintiloilla heikko sato laittaa miettimään tuotannon määrän vähentämistä niin, että rehut riittävät seuraavaan satoon asti. Onneksi JärviPohjanmaan yhteistoiminta-alueella ei näitä tiloja montaa ole.

– Syystyöt ovat tiloilla hyvällä mallilla ja samalla on pystytty korjaamaan edellisen kesän ja syksyn aiheuttamia tuhoja, kertoo Kuoppala.

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen maaseututoimi tekee tällä hetkellä omia syystöitään, eli laitamme tukia maksuun. Syyskuussa maksettiin jo syyskylvömenetysten tuki ja lokakuussa luonnonhaittakorvauksen ja luonnonmukaisen tuotannon ennakot 85 %. Nyt työn alla on ympäristökorvauksen ennakko 85 %, jonka maksaminen alkaa 15.11.2018. Samalla maksetaan ympäristösopimusten kosteikkojen hoito ja maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maisemanhoitoennakko 85 %.

Marraskuun loppupuolella maksetaan eläinten hyvinvointikorvaus 50 % ja luonnonhaittakorvauksen loppuosa 15 %. Yleinen hehtaarituki, pohjoinen hehtaarituki ja nuorten viljelijöiden tuki maksetaan myös marraskuussa kokonaan.

Joulukuussa maksetaan perus- ja viherryttämistuen ennakko, nuoren viljelijän tuki (EU), peltokasvipalkkio 95 % ja EU:n nautapalkkio ajanjaksolta 1.1.–15.9.

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI