JULKILAUSUMA / Kristillisdemokraattien Pohjanmaan piiri: Suomen varmuusvarastot on turvattava

0
Turve on oivallinen puutarhan kasvualusta, maanparannusaine ja lannoite. Turpeella on paikkansa myös viherrakentamisessa ja kompostoinnissa.

Suomen hallituksen politiikka on liian lyhytjänteistä ympäristöasioissa. Tämä johtaa siihen, että niin energian kuin viljankin varmuusvarastot hupenevat. Kriisin sattuessa meillä ei välttämättä ole energiaa tai ruokaa. Kristillisdemokraattien Pohjanmaan piirin mielestä tilanne on huolestuttava.

Esimerkiksi turpeentuotanto oli meillä hyvällä mallilla ja aikataulut sovittuna. Suomessa ei edes nostettu turvetta niin paljon kuin EU oli antanut luvan nostaa. Soista vain muutama prosentti oli hyötykäytössä.
Monille nuorille turveneva on ollut ensimmäinen kesätyöpaikka. Turpeen välittömät ja välilliset työllistämisvaikutukset on mittavat. Turpeen lämpöarvo on korkeampi ja sekapoltossa turvetta ei voita mikään. Tällöin myös palaminen on puhtaampaa.
Lisäksi on huomioitava tässäkin vaikutus Suomen ruoantuotantoon. Turvetta parempaa kasvualustaa ei kotimaisilla kasvihuoneilla ole, tai eläimillä kuivikkeena vaikkapa pihatoissa tai kanaloissa, jolloin bakteeritkaan ei viihdy turpeessa. Turvetta käytetään myös hoitomuotona hieronnassa ja kauneudenhoidossa.

Erityisen tökeröksi asianhoidon tekee se, että nyt turvetta ja haketta tuodaan laivoilla ja junilla esimerkiksi Virosta ja Venäjältä. Onko se ympäristöystävällistä ja kansantaloudellista, ihmettelee Kristillisdemokraatit?

Kuva: Mari Orpana

 

JÄTÄ KOMMENTTI