KANNANOTTO | Kohtuuhintaista asumista opiskelijoille ja eläkeläisille

0
Yhteisöllinen kerrostaloasuminen kiinnostaa yhä useampaa myös pikkukaupungeissa ja kuntakeskuksissa. (jpnews.fi/arkisto)

Asumisen kustannuksista käytävä julkinen keskustelu on viime aikoina keskittynyt asumistukeen ja sen kasvaviin kustannuksiin. On tärkeää muistuttaa asumisen kovista kustannuksista, jotka ovat syynä asumistuen määrien kasvuun, ja jotka ovat asukkaiden taakkana. Entistä useammalla asumisen kustannukset vievät tuloista valtaosan, mikä laittaa ihmiset taloudellisesti tiukoille.

Keskusta on huolissaan etenkin opiskelijoiden ja eläkeläisten asumisesta. Nämä erityisryhmät kaipaavat heille räätälöityjä ratkaisuja, jotka pitävät asumisen laadun hyvänä ja vähentävät samalla asumisen kustannuksia.

Opiskelijoille on tarjolla opiskelija-asuntosäätiöiden kautta edullista asumista, jossa on huomioitu opiskelijoiden tarpeet ja elämäntilanne. Opiskelija-asunnoissa asuvat opiskelijat ovat yleensä tyytyväisiä asumiseensa, jonka markkinatasoa huokeampaan vuokraan usein kuuluu myös vesi, sähkö ja nettiyhteys.

Hyvistä oloista ja alemmasta vuokrasta huolimatta Opiskelijatutkimuksen mukaan vain 27 prosenttia opiskelijoista asuu opiskelija-asunnossa. Vapailta markkinoilta vuokratuissa asunnoissa asuu 43 prosenttia opiskelijoista eli melkeinpä puolet. Liian vähäisen opiskelija-asuntotarjonnan takia opiskelijat joutuvat vuokraamaan asuntoja kalliimmilta markkinoilta.

Opiskelija-asuntotuotanto alentaa kaupunkien vuokrahintoja

Keskusta kannattaa opiskelija-asuntotuotannon lisäämistä ja haluaa näin hillitä opiskelijoiden korkeita asumiskustannuksia ja samalla vapauttaa vapailta markkinoilta asuntoja esim. työssäkäyvien käyttöön.

Kohtuuhintaista opiskelija-asuntotuotantoa voidaan lisätä nostamalla investointiavustuksia sekä karsimalla rakentamisen kustannuksia. Monelle opiskelijalle on tärkeää oma rauha ja yksiössä asuminen. Siksi ARA-rahoitettujen asuntojen minimikokoa tuleekin alentaa. Lisäksi opiskelija-asuntokohteiden väestönsuojamääräyksiä tulee keventää ja autopaikkavaadetta tulee kunnissa helpottaa.

Asumisoikeusasumisella laatua ja hoivaa koko Suomeen

Eläkeläisten edulliseen ja laadukkaaseen asumiseen Keskusta tarjoaa ratkaisuksi asumisoikeusasumista (ASO), joka on vaihtoehto asunnon omistamiselle tai vuokraamiselle. Koko Suomen väestön ikääntyessä tarve hoivapalveluille kasvaa. Siksi myös asumismuotojen pitää pystyä mukautumaan kasvavaan hoivan tarpeeseen.

ASO-asumisen piiriin on jo syntynyt palvelutarjontaa, jossa yhdistyy asuminen ja hoivapalvelut. Se mahdollistaa mm. senioreille turvallisemman, laadukkaamman sekä yhteisöllisemmän asumisen. Siksi Keskusta kannattaa lakiuudistuksia, joilla vahvistetaan ASO-asukkaiden asemaa, nopeutetaan asukasvalintaa ja turvataan asukkaalle omaksi lunastamisen mahdollisuus, jos ASO-talot joutuvat esimerkiksi taloudellisiin vaikeuksiin.

 


Arvoisa lukija ota kantaa (aiheeseen kuin aiheeseen), kerro omat mielipiteesi J-Pnewsin sivuilla!

Sinulla on ainutlaatuinen vapaa mahdollisuus kommentoida laajalle yleisölle seutukunnallisessa/paikallisessa julkaisussa!

Käytä (alla olevaa) kommentointilinkkiä, osallistu vuoropuheluun ja ole SINÄKIN osaltasi kehittämässä omaa paikkakuntaasi ja asuinaluettasi. 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI