Kansanedustaja Hongiston kirjallinen kysymys johti lain muutokseen!

0
Kuvassa (oik.) kansanedustaja Reijo Hongisto. Kuva Hongiston isännöimältä työministeri Jari Lindstömin vierailulta jokin aika sitten Järvi-Pohjanmaalla.(jpnews.fi)

Maahantulokiellon rikkomisesta saatu sakko ei ole lainkaan tarpeeksi tehokas pelote tekijälle, sen sijaan vankilaan joutumisen uhka saattaisi sitä olla. Kansanedustaja Reijo Hongiston (sin) tekemä kirjallinen kysymys johti lain muutokseen.

 

– Poliisikollegani ovat huolestuneina ja jopa turhautuneina seuranneet, kuinka maahantulokiellossa olevat taparikolliset palaavat toistuvasti Suomeen ja jatkavat täällä rikollista toimintaansa. Nykyinen laki ja lievät rangaistukset eivät näytä estävän laittomia rajanylityksiä. Maahantulokieltoa rikotaan jopa 1000 kertaa vuodessa ja on arvioitu, että nämä luvatta maahamme tulevat taparikolliset tekevät vuosittain noin 15000 omaisuusrikosta. Tämä työllistää valtavasti poliisia ja oikeuslaitosta, varkauden kohteiksi joutuneita asianomistajia unohtamatta. Myös vakuutusyhtiöillä on paineita nostaa vakuutusmaksuja kohonneiden korvauskustannusten takia. Hämärämiesten puuhat vaikuttavat suoraan jokaisen vakuutuksenottajan kukkaroon, perustelee Hongisto.

– Halusin korjata tilanteen ja kysyin hallitukselta kirjallisesti ”Aikooko asiasta vastuullinen ministeri ryhtyä toimenpiteisiin, joilla maahantulokiellon rikkojien yleistävänä pelotteena oleva sakkorangaistus muutettaisiin ehdottomaksi vankeudeksi?”

– Kirjallinen kysymykseni johti lakimuutokseen, joka on tänään eduskunnassa lähetekeskustelussa. Nyt lakia muutetaan niin että maahantulokiellon rikkomisesta voidaan tuomita jopa vuosi vankeutta. Uskon että kovemman rangaistuksen uhka vähentää laittomia rajanylityksiä.

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI