Kansanedustajat Savola ja Pirttilahti ottavat kantaa soteen

0

Pirttilahti ja Savola: Sote-uudistus ei ratkea kokonaisulkoistuksia runtelemalla, lasku yhteiskunnalle voi olla tolkuton.

Keskustan kansanedustajat Arto Pirttilahti Mänttä-Vilppulasta ja Mikko Savola Ähtäristä peräänkuuluttavat kokonaisulkoistussopimusten reilua kohtelemista osana sote-uudistusta.

Arto Pirttilahti

Kunnat ja kuntayhtymät ovat solmineet kokonaisulkoistussopimuksia vuosittaisilta käyttömenoiltaan arvioituna 500 miljoonan euron arvosta. Rahamääräisesti noin puolessa kokonaisulkoistussopimuksista sopimuskumppanina on Pihlajalinna Oyj:n sekä ulkoistamisesta vastaavien kuntien Jämsän, Mänttä-Vilppulan, Parkanon tai Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueen, Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän perustama yhteisyritys.

Esityksessä on jo arvioitu, että nämä hankintasopimukset tulisivat mitätöitymään, koska näissä järjestämisvastuuta on siirretty niin laajalti yksityiselle palveluntuottajalle. Keskustaedustajat tyrmäävät esityksen.

 

  • Olisiko järkevämpää rakentaa Sote niin, että jo tehdyt sopimukset voisivat täyttyä? Silloin ei itsenäisten kuntien sopimia sopimuksia tarvitsisi mitätöidä ja korvata, Pirttilahti pohtii.

Esityksessä perustellaan, että Sote-maakunnille aiheutuu joka tapauksessa hallinnollisia, juridisia ja toimintaan liittyviä kustannuksia kunnilta siirtyvien sopimusten tarkistamisesta ja hallintaan ottamisesta. Ehdotuksen mukaan sote-maakuntien tulisi myös maksaa palveluntuottajille hyödyttömäksi jääneistä investoinneista.

  • Tämän vuoksi mitätöinti tuntuu hätiköidyltä, tolkuttomalta ja kalliilta ratkaisulta. Pelkästään Kuusikuntien ja Kuusiolinnan jäljellä olevan sopimuksen arvo on lähellä miljardia euroa. Yksipuolinen mitätöinti tuskin läpäisee perustuslakia ja se tulisi hyvin kalliiksi yhteiskunnalle. Kaikilla on omaisuuden suoja. Suomen perustuslaki turvaa, että toisen omaisuutta ei saa viedä tai tuhota. Savola linjaa.

Pirttilahti ja Savola toivovat lausuntokierrokselta vahvaa viestiä, siitä että Sote on viimein aika saada maaliin järkevällä tavalla; Ideologioiden sijaan ihmisten etua kunnioittaen.

  • Kunnat ovat toteuttaneet kokonaisulkoistukset turvatakseen lähipalvelut ja pitääkseen kustannukset kurissa. Tehdään yhdessä julkisen ja yksityisen kanssa hyvä sote. Repien sitä ei saada koskaan maaliin, summaavat Pirttilahti ja Savola.

Hallitus pyysi kunnilta, kuntayhtymiltä lausunnot 25 syyskuuta mennessä.


Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI