Karhukolmosten talviuni päättyi tiukkaan nujakointiin – ja kiljuvaan nälkään

0
Kasper, Joonatan ja Jesper etukäpälät ylhäällä olivat nälkäisiä kuin kaikki melkein aikuiseksi kasvaneet pojat aina ovat. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Jouko Siirilä/JPnews

Ruskeakarhujen riehapäivä Ähtärin eläinpuistossa sattui tänä talvena maaliskuun kolmanteen viikonvaihteeseen. Eläinpuiston viisi karhua päästettiin ulos pesistään talvihorroksensa jälkeen lauantaina niin kolmoset Kasper, Jesper ja Joonatan, kuin niiden äiti ja isovelikin.

Yleisöä oli ilmaantunut kahden betoniseinäisen karhuaitauksen katselutasanteille kymmenittäin todistamaan ovien aukenemista ja karhujen reagointia lumiseen maisemaan. Yhtä holtittomaltahan se meno näytti kolmivuotiaiden otsojen kesken kuin lehmien pääsy laitumille ennen vanhaan talven jäljiltä.

Eläintenhoitaja Heidi Sundström, eläinopas Tiina Tarkkonen ja eläintenhoitaja Outi Saarinen saavat jälleen viisi ruskeakarhua päivittäisen ruokintaan. Heidän takanaan näkyvällä seinustalla ovet avautuvat muutaman minuutin päästä. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Nälkä taltutti painiskelijat

Eläintenhoitajat sekä puutarhuri ja eläinopas Tiina Tarkkonen saapuivat paikalle muutama minuutti ennen puolta päivää soveltuvia herkkuja sisältäneine ämpäreineen.

Tällä kertaa kolmivuotiaat karhunpojat Kasper, Jesper ja Joonatan olivat erittäin vilkkaita ja alituiseen nujakoimassa keskenään heti ovien auettua ja päästyään paksuun lumeen. Pieni kateuskin saattoi kiihottaa niitä alituiseen painiin ja piehtarointiin, kunnes ne sitten järjestäytyivät yleisöaitauksen eteen hoitajien alkaessa heitellä aitauksen sisäpuolelle lumihankeen leipäpaloja, pähkinöitä ja muuta vastaavaa.

Kevätkausi alkoi painin merkeissä kaksistaan, joskus kolmistaankin. Vähän aikaa nujakoituaan kaikki muistivat äkkiä, että nyt onkin nälkä. Äkkiä ruokaa. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Eläintenhoitaja Heidi Sundströmin mukaan karhut alkoivat tänä vuonna availla silmiään maaliskuun alussa vähitellen yhä enemmän sen näköisenä, että pian huvittaisi lähteä ulkoilmaan. Karhujen ulospäästöpäivä valikoituu siis sen mukaan, miten karhut alkavat itse heräillä. Joskus ulospäästö tapahtuu jo helmikuussa.

 

Poikaset ovat jo melkein aikuisia

Edesmenneen Mörrin sekä toisessa aitauksessa liikuskelevan Mimmin pennut ovat kolmevuotiaita, eli vielä vähän aikaa poikasia. Karhu tulee sukukypsään ikään kolmesta viiteen vuoden ikäisenä, kertoo Tiina Tarkkonen. Kuluneen talven pojat nukkuivat vielä kuin pennut ikään tiiviissä rykelmässä yhdessä ainoassa pesässä, vaikka jokaisella on omansakin.

Eläinopas Tiina Tarkkojen sanoo karhujen sykkeen laskevan talviunen aikana vain kymmeneen kertaa minuutissa ja ruumiinlämpö laskee 32-34 asteeseen. Ulospäin noin kymmenen prosentin painonmenetys ei näy ja varsinkin poikasten vireys ei ensimmäisen tunnin aikana ei kerro siitä, että takana on muutaman kuukauden talvilepo.

Viimeisen parin kuukauden aikana karhuille on alettu antaa varovaisesti vihannesruokaa elimistön alkaessa pikku hiljaa heräillä: ei tosin pesään enempää kuin porkkana tai pari päivässä, sanoo Outi Saarinen.

Puoli tuntia ulospääsyn jälknee hän alkaa heitellä aikuisen mittoihin ehtineille karhunpojille ruokapaloja, niiden muistettua leikiltään pelin hengen eli eläinpuiston markkinoinnin. Silloin ne istahtavat pyllylleen riviin katsojien iloksi katsojien ja hoitajansa eteen. Ne tuntevat kutsumanimensä ja valmistautuvat vuorollaan poimimaan leipäpalan, joka niiden eteen lennähtää.

”Mulle kaikki heti”, sanoi Jasper

Jostain syystä veljiään hiukan tummaturkkisempi Jesper levitti tuon tuostakin etukäpälänsä eteen ja ylöspäin, ikään kuin siepatakseen kaikki heitetyt palat. Mikään ei tuntunut riittävän sille tänä päivänä, toteaa Saarinen.

Seitsemänvuotias Jaki sekä sen ja karhukolmosten äiti Mimmi, 28, ottivat ennakkoa kevääseen huomattavan rauhallisesti verrattuna meininkiin viereisessä aitauksessa. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Ja aikuisten puolelle karhukolmosten seitsemänvuotias isoveli Jaki sekä sen ja pikkuveljien peräti 28 vuoden ikään ehtinyt Mimmi-äiti taapersivat lumihangessa ihan omaan ja rauhalliseen tahtiinsa.

Tiina Tarkkonen korostaa, että Mimmin ikä alkaa olla jo tarhaoloissakin ennätyskorkea. Neljän karhunpojan Mörri-isä nukutettiin viimeiseen lepoonsa viime syksynä 26 vuoden iässä. Luonnossa karhut saavat olla onnellisia saavuttaessaan parinkymmenen vuoden ikärajan.

Vain pohjolan metsien ruskeakarhut nukkuvat talviunta ravinnon niukentuessa talvella. Sen sijaan pandat ja jääkarhut pysyvät hereillä päivisin ympäri vuoden tulleen toimeen arktisten vesien kalansaaliilla sekä bambulla.

Yleisö kameroineen sai mitä oli tullut hakemaan Ähtärin Eläinpuiston Karhulasta kello kahdentoista aikaan. Vain betoniaitauksen edessä oleva rautaritilä häirit hiukan normaalipituista kamerankäyttäjää.(Jouko Siirilä/jpnews.fi)

 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI