Kati Pasto valittiin Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien varapuheenjohtajaksi kaudelle 2019 – Lue myös pohjalaisyrittäjien KANNANOTTO!

0
Kati Pasto
AA-OULU_mini

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät valitsi vuosikokouksessaan varapuheenjohtajaksi Kati Paston kaudelle 2019. Puheenjohtajistossa jatkavat puheenjohtaja Anne Niemi sekä varapuheenjohtajat Seija Ojajärvi ja Börje Norrgård.

Kati Pasto perusti oman yrityksensä Insinööritoimisto Paston helmikuussa 2016. Pasto on toiminut Kuortaneen Yrittäjien puheenjohtajana vuoden 2018 alusta lähtien. Hän kuuluu myös Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien Nuorten Yrittäjien verkostoryhmään.

-Tulevaisuudessa pärjääminen vaatii jatkuvaa kehittymistä ja sopeutumista muutokseen. Meidän kaikkien on kyettävä niin työssämme kuin yrittäjäjärjestössä olemaan ja pysymään muutoksessa mukana, Pasto sanoo.

Vuosikokouksessa Lapualla Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistykset kokoontuivat päättämään tulevan vuoden toiminnan suuntaviivoista. Toimitusjohtaja Heikki Risikko esitteli toimintasuunnitelman ja talousarvion vuosille 2019. Sekä talousarvio että toimintasuunnitelma hyväksyttiin yksimielisesti.

KANNANOTTO:

KOLMIKANTA ON TODELLAKIN TULLUT TIENSÄ PÄÄHÄN

ETELÄ-POHJANMAAN YRITTÄJIEN LAPUALLA PIDETTY VUOSIKOKOUS TOTESI, ETTÄ
KULUVAN VIIKON TAPAHTUMAT VAHVISTAVAT KOLMIKANNAN TULLEEN TIENSÄ PÄÄHÄN. AINOA OIKEA JA JÄRKEVÄ TAPA ON LISÄTÄ PAIKALLISTA SOPIMISTA. SE TARKOITTAA PÄÄTÖSVALLAN SIIRTÄMISTÄ SINNE, MISSÄ ON PARAS ASIANTUNTEMUS TYÖPAIKASTA, ELI YRITYKSEN TYÖNTEKIJÖILLÄ JA TYÖNANTAJALLA.

Muutama viikko sitten ammattiyhdistysliike aloitti poliittiset työtaistelutoimet vastustaakseen hallituksen esityksiä työllistämisen helpottamisesta. Esimerkiksi JHL:n poliittinen lakko ei kuitenkaan kohdistunut hallitukseen, vaan siitä joutuivat kärsimään päiväkotilapset, koululaiset ja vanhukset.

Ay-liikkeen yhtenä päävaatimuksena oli kaikkien muutosten estäminen. Ja toisaalta myös, että asiaa voidaan ylipäätään käsitellä vain kolmikantaisesti, eli ay-liikkeen, työnantajajärjestöjen ja valtion yhteisissä keskusteluissa.

Hallitus päättikin joustaa ja siirsi asian kolmikantaiselle työryhmälle. Se sai yhteisen esityksensä valmiiksi maanantaina. Mm. Suomen Yrittäjät ilmoitti olevansa tyytyväinen saavutettuun kompromissiin. Ihmetystä kylläkin herätti, että ay-liike hyväksyi asioita, joita se runsas viikko aikaisemmin vastusti laajoilla lakoilla.

Jo seuraavana päivänä terveysalan liitot Tehy ja Super irtautuivat sovusta. Niiden mielestä asiasta ei ole olemassa kolmikantaisesti valmisteltua esitystä, vaikka niiden oma keskusliitto STTK hyväksyi sen edellispäivänä.

Keskiviikkona SAK puolestaan vaati lakiin vanhoja työntekijöitä suosivan irtisanomisjärjestyksen. SAK katsoi työelämää taas kerran vain suuryritysten näkökulmasta. Pienissä yrityksissä on pidettävä kiinni tärkeimmistä osaajista, jos yrityksen halutaan pärjäävän ja turvaavan työpaikat myös tulevaisuudessa.

Kolmen päivän aikana tuli lopullisesti osoitettua, että kolmikannan aika on mennyt ohitse. Se ei sovellu nykyaikaan. Nyt on aika lisätä paikallista sopimista ja antaa hallituksen ja eduskunnan tehdä niille kuuluvia Suomen kilpailukykyä tukevia päätöksiä.

 


 

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI