Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuoden alusta lähtien – miten kauppiaat asiaan ovat suhtautuneet?

0
Väestön ikääntyminen ja talouksien koon pieneneminen avaavat lähikaupoille tulevaisuudessa uuden markkinaraon, uskovat tutkijat (arkistokuva)
Nyt kaupat voivat itse päättää aukioloajoistaan, joka vähentää selkeästi aikaisempaa poikkeuslupabyrokratiaa. Samalla se palauttaa erityyppiset ja erikokoiset liikkeet kilpailussa samalle viivalle.

Mitä ajatuksia muutaman viikon jälkeen on kauppiaskunnassa kaupanalalla kaivatun ja nyt mahdollistuneen mahdollisuuden hyödyntämisessä?

Ainakin aluksi aukioloajat pysyvät suurimmaksi osaksi entisellään. Vain kauppakeskuksissa sijaitsevat marketit laajentavat aukioloaan, mutta erikoiskaupan liikkeissä ei ole suurta painetta vielä pidennyksiin. Sekä yrittäjät että asiakaskyselyissä ilmitulleet asiakaspalautteet ovat pääosin tyytyväisiä erikoiskaupan nykyisiin aukioloaikoihin.

Uudistuksesta on kauppiaalle tärkeää, että se vapauttaa poikkeuslupien hakemisen muun muassa pyhäpäivien aukioloon. Haastavaa sen sijaan on kertoa asiakkaille monista eri aukioloajoista.

Liikkeelle on monin paikoin lähdetty lauantain aukioloa pidentämällä kolmella tunnilla kello 18:sta 21:een. Jos tästä ”kokeilusta” saadaan hyviä tuloksia harkitaan pidennyksiä myös arkipäiviin.

Sunnuntaitunnit tulevat kauppiaalle niin kalliiksi, ettei siellä kynnys aukioloaikojen pidennyksiin on tavattoman korkea. Ydinkysymys onkin, että kasvaako myynti ylipäätään aukioloaikoja pidentämällä.

Päivittäistavara- ja ruokakaupassa käydään tällä hetkellä arpapeliä aukioloaikojen pidennyksen ja hintojen halpuutus ”konstien” kesken.  Kumpi keinoista parempi, että asiakasvirrat saataisiin pidettyä vähintäänkin entiseen malliin tai jopa lisättyä.

Aukioloaikoja on pidennetty myös etupainoisesti avaamalla aikaisemmin aamusta. Rajuimmat muutokset uudessa aukiolotilanteessa ovat marketit Espoossa, Helsingissä ja Kuopiossa, joissa ovet pidetään auki  ympäri vuorokauden jokaisena viikon päivänä (7/24).

JÄTÄ KOMMENTTI