Kiertotalous on Suomelle suuri mahdollisuus

0
Kuvassa: Harri Jaskari (kok.), Joakim Strand (R), Tadahiko Ito (Japanin parlamentin Suomen ystävyysryhmän puheenjohtaja), Ville Skinnari (SDP), Mikko Savola (kesk.) ja Suomen suurlähettiläs Japanissa Pekka Orpana.

Japani, joka on maailman kolmanneksi suurin talous, on sitoutumassa vahvasti kiertotalouden ajatusmalliin. Tämä tarjoaa Suomelle suuria taloudellisia mahdollisuuksia. Pieni Suomi voi olla suuri tekijä uudessa kiertotalouden maailmassa, uskotaan myös Japanissa.

Eduskunnasta maailman suurimpaan kiertotaloustapahtumaan osallistuivat kansanedustajat Ville Skinnari, Harri Jaskari, Mikko Savola ja Joakim Strand.

Kansanedustajien mielestä Sitra on toiminut merkittävänä päänavaajana ja tehnyt tunnetuksi suomalaisia kiertotalouden ratkaisuja. Tästä saatiin merkittävä todiste tällä viikolla Jokohamassa, jonne kerääntyi yli 1200 kiertotalouden asiantuntijaa yritysjohtajista huippututkijoihin.

Suomi ja Japani voivat yhdessä toimia yhdessä kiertotalouden edelläkävijänä. Molemmilla on jo konkreettisia tekoja kiertotalouteen. Japanilla on pitkät perinteet etenkin materiaalien kierrätyksessä – pinta-alaltaan pienenä, mutta väestöltään suurena saarivaltiona se on ollut pakotettu miettimään jätteiden hyötykäyttöä.

Suomi on edelläkävijä esimerkiksi biotaloudessa ja älykkäissä sähköverkoissa. Meillä on erinomaiset suhteet kaikilla osa-alueilla. Suomen ja Japanin välillä on lähes 40 suoraa lentoa viikossa.

Maailma tarvitsee uutta kauppapolitiikkaa, joka perustuu kestävän kehityksen kriteereihin. Myös Japanissa on tunnistettu, että Suomi on maailman ensimmäisenä maana tehnyt avauksen, missä luonnonvarojen ja massakulutuksen liiketoimintamallista siirrytään kiertotalouden ajattelutapaan, jossa materiaaleja käytetään lukuisia kertoja uudelleen.

Kansanedustajien mielestä tämä voisi olla myös maailmankaupan uusi ajattelutapa. Etusija kaupassa annettaisiin ympäristön ja ilmaston kannalta kestäville ratkaisuille. Nyt on nopeasti löydettävä yhteinen kriteeristö kestäville tuotteille ja palveluille ja saatava niille hyväksyntä maailman kauppajärjestön WTO:n kautta.

Japani arvostaa myös puhtaita suomalaisia elintarvikkeita. Japanin 130 miljoonaa asukasta tarjoaa suomalaiselle elintarvikeviennille huimat markkinat, mikäli suomalaiset käyttävät tämän mahdollisuuden. Nyt olisi korkea aika uudistaa suomalaista elintarvikeketjua vientikuntoon.

Uuden EU:n ja Japanin vapaakauppasopimuksen myötä elintarvikealalla saattaa merkittävä rooli Suomen viennissä Japaniin. Meidän pitää uskaltaa lähteä rakentamaan brändejä ja arvoa suomalaisille elintarvikealan tuotteille.

Tokion olympialaisiin on Suomelle kesällä 2020 tulossa vahva näkyvyys Japanissa. Silloin suomalaisilla yrityksillä on erinomainen mahdollisuus tulla tunnetuksi Japanissa. Jopa vahvassa nosteessa Japanissa oleva suomalainen saunakulttuuri on jälleen valjastettu viennin välineeksi.


PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI