Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan

0

Lääkärikansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) vetoaa hallitukseen ja kuntiin, että neuvola- ja kouluterveydenhuollosta ei saa imeä terveydenhoitajia rokotustoimintaan vaan hoitajat rokotuksiin pitää järjestää muulla tavoin. Laihon mukaan lasten ja nuorten palveluista tinkiminen olisi iso virhe.

Kansanedustaja
Mia Laiho

Valtioneuvoston asetuksen mukaan koronarokotteen saa antaa lääkäri, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö.

– Monilla sairaanhoitajilla ja kätilöillä on rokotusoikeus. Sairaanhoitajat saavat rokottaa, kunhan rokottamiseen vaadittava lisäkoulutus on suoritettu. Myös yksityisellä sektorilla olisi paljon sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia rokotustoimintaan. Nyt pitää pystyä katsomaan tilannetta laajemmin ja pidemmälle, huomauttaa Laiho.

– Myös henkilökunnan, joka osallistuu rokottamiseen, on saatava rokote. He kohtaavat satoja ihmisiä, ikäihmisiä ja muita riskiryhmäläisiä rokottaessa ja meidän on huolehdittava, ettei heidän kauttansa korona pääse leviämään näihin haavoittuviin ryhmiin, vaatii Laiho.

– Laiho on erityisen huolestunut kasvaneesta hoitovelasta sekä erityisesti lasten ja nuorten lisääntyneistä ongelmista, joita korona-aika on entisestään pahentanut. Myös lapsiasiavaltuutettu on ollut huolissaan lasten oikeuksien toteutumisesta.

– Kesällä kouluterveydenhoitajia voidaan toki käyttää rokottamiseen, kun koulut ovat kiinni, mutta kun koulut ovat auki terveydenhoitajia tarvitaan siellä missä lapsetkin ovat. Oppilailla on lisääntyvästi masennusta, ahdistusta ja itsetuhoisia ajatuksia. Kouluterveydenhuolto on se paikka, jossa näihin ongelmiin voidaan tarttua ennen kuin ne pahenevat, painottaa Laiho.

– Huolestuttavaa on, että rokotusohjelman mukaiset rokotukset, sekä määräaikaiset että laajat terveystarkastukset laahaavat myös perässä. On myös lapsia ja nuoria, joita kouluterveydenhuolto ei ole välttämättä tavannut puoleentoista vuoteen, sanoo Laiho.

Laiho vetoaakin hallitukseen ja kuntiin, että yksityinen sektori ja työterveyshuolto otetaan mukaan rokotuksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työterveyshuolto kattaa n. 82 % Suomen työllisestä työvoimasta ja 91 % palkansaajista. Työterveyshuollon sopimusten piirissä on noin 1,9 miljoonaa suomalaista.

– Tämänhetkinen rokotusvauhti on huolestuttavan hidasta, kun rokotetta ei ole saatu Suomeen sovittuja määriä. Siinä vaiheessa, kun rokotetta saadaan lisää, meillä on oltava selvät suunnitelmat mistä rokottajat saadaan. On kohtuutonta, jos heidät otetaan lasten ja nuorten palveluista, päättää Laiho.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI