Kuntaliitoksen sopimukset toteutuvat – TÖYSÄ-HAKOJÄRVI VÄYLÄ VALMISTUI

0
Ähtärin Urhelijoiden hiihtokolulaisia oli useampi tällainen ryhmä samanaikaisesti,uudella "pikipinnalla".Taaimaisena tarkkaillee tyttöjen rullitelua rouva Carilainen Milla Saari (Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala/J-Pnews.fi

Töysän kunta ja Alavuden kaupunki liittyivät yhteen 1.1.2013. Liittymmistä edelsi tiukat parin vuoden neuvottelut. Niissä sovittiin esimerkiksi siitä, että Töysän ”ristiraunio” hyväksytiin kaupungin vaakunaksi. Yleensähän liitoksissa on otettu käyttöön suurimman paikkakunnan vaakuna. Paljon muitakin toimenpiteitä päätettiin Töysän suhteen. Tärkeimpinä, ainakin kalliimpia, niistä olivat väylät kevyelle liikenteelle valtatien 18 varteen, Töysän kirkonkylän ja Hakojärven kylien välille. Sekä toinen samanlainen Lehtimäentien tuntumaan, Töysä Ojanperä-Hakomäki.

Hakojäveltä-Mutkankylän tienhaaraan, noin 2,3 km:n matka päällystettiin toissa vuonna. Nyt vihdoinkin syyskuun alussa saatiin 2,6 km:n loppuosuudelle väylä valmiiksi ja sille kestopäällyste kirkonkylään saakka.
Syksyn aikana tehdään vielä viimeistelytöitä väylän reunoilla. Hyvän homman kruunaa tietenkin vielä kunnon valaistus.
Alavuden kaupunki vastasi kustannuksista, jotka nousivat yhteensä reippaasti yli miljoonan euron.

Uusi hieno ja hyvin tehty kevyen liikenteen väylä on heti uuden tasaisen pinnoitteen saatuaan ollut ahkerassa käytössä. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden ohella suurimman käyttäjäryhmän ovat muodostaneet Ähtärin Urhelijoiden nuoret hiihtäjät. Tyttöjä ja poikia on viilettänyt rullasuksiharjoittelussa isolla sakilla.

Entisen Suomen edustushiihtäjän Milla Saaren (os.Jauho) apulaisineen vetämän ”Milla-Magia” hiihtokoululaiset ovat käyttäneet uutta ”baanaa” hyväkseen. Kymmenien tyttöjen ja poikien lisäksi on kuntoaan kasvattaneet myöskin varttuneemmat kilpa-ja kuntohiihtäjät.

Alavus-Töysä liittosneuvottelujen tiimoilta on vielä yksi väylä kevyelle liikenteelle tekemättä. Se on noin 2 km:n pätkä Töysä-Hakomäki. Tämän hetken kaupungin suunnitelmissa rakentaminen on ajoitettu vuodella 2020.

Nuoret saavat nyt pyöräillä ja liikkua  turvallisesti Töysän kk:n ja Hakojärven välisellä uudella väylällä. Tähän asti sen ovat tehneet vain rohkeimmat oman henkensä uhalla vilkasliikenteisellä valtiellä 18 (Pentti Hautala)

JÄTÄ KOMMENTTI