Kysymyksiä Alavuden kaupunginjohtajalle

0
Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki

jpnews aloittaa haastattelusarjan, jossa haastatellaan Kuusiokuntien kaupungin- ja kunnanjohtajia, tarkoitus on jatkaa sarjaa myös Järvi-Pohjanmaan kuntiin. Ensimmäisenä haastateltavana on Alavuden  kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

 

• Kerro itsestäsi

– Olen julkishallinnon eri tehtävissä pitkään työskennellyt äiti, mummu, tutkija ja virkamies. Olen muuttanut perheeni kanssa lapsena Espoosta Ähtäriin, ja 80-luvun alusta asti asunut Töysässä, nyttemmin siis Alavudella. Töiden vuoksi olen ollut arkipäiviä ja –viikkoja pitkään muualla, mutta koti on pysynyt Töysässä.

  • Mikä sai valitsemaan Alavuden?

– En ollut suunnitellut palaamista kuntakentälle. Kun Alavudella alettiin etsiä uutta johtajaa, sain pyyntöjä hakea tehtävään. Siinä vaiheessa aloin vakavasti pohtia, ja päädyin hakeutumaan. Se että asun täällä, oli ihan keskeinen tekijä.

  • Työhistoriasi

– Olen ollut töissä Töysän kunnassa, päivähoidon johtotehtävissä. Siitä lähdin kouluttajaksi Seinäjoelle eri oppilaitoksiin ja lisäopintojen myötä Jyväskylän yliopistoon. Edelleen sieltä sain kutsun Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, jossa toimin tutkijana ja yksikön vetäjänä Helsingissä ja Jyväskylässä toistakymmentä vuotta.

Tutkimuksesta siirryin Sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa työskentelin kansliapäällikön esikunnassa. Sieltä minut siirrettiin Valtioneuvoston kansliaan. Viime keväänä olin Säätytalolla hallitusneuvotteluissa virkamiestukena. Siellä istuessa pääsin pohtimaan jatkanko hallitusohjelman toimeenpanon tehtävissä, vai siirrynkö Alavudelle.

Olen väitellyt tohtoriksi kahdessa yliopistossa, eri tieteenaloilta. Opiskelu on ollut oma kiinnostukseen perustuva harrastus, mutta on vaikuttanut tietenkin myös työuraan.

  • Miten motivoit viranhaltijat ja luottamushenkilöt?

Toivon että me kaikki näemme yhteiskunnallisen päätöksenteon innostavana vaikuttamisen paikkana. Meidän on Alavudella helppo nähdä työmme ja päätöstemme vaikutus ihmisten arkeen, ja sen muistaminen on hyvä perusta. Toki niin että asioita joudutaan aina arvioimaan kaikkien kaupunkilaisten ja yhteisen hyvän näkökulmasta.

Uskon avoimen viestinnän ja yhteistyön olevan tärkeää. Yhteinen asioiden edistämisen henki on Alavudella vahvaa, ja siitä olen hyvin iloinen. Keskustelua käydään ja mielipiteitä esitetään, ja se kuuluu tietenkin demokratiaan. Meillä on yhteinen hyvään pyrkimisen henki, ja asiat halutaan tehdä kunnolla. Kaikki ovat nyt koronavaiheessa venyneet ja opetelleet rohkeasti uutta, että asiat saadaan sujumaan.

  • Mitä uusia ”tuulia” Alavudelle?

– Aurinkorannan asuntoalueella alkaa pääsiäisen jälkeen kunnallistekniikan rakentaminen, ja myyntiin tulee maakunnan upeimpia asuintontteja keskellä kaupunkia, järven rannalla. Teemme tilaa tulevaisuudelle.

Kaupunkikeskustan viihtyisän asumisen ja palveluiden kehittäminen jatkuu. Yrityspuolella keskitytään nyt korjaamaan koronavahinkoja, mutta muuten yrityskenttämme on vahvaa ja elävää. Olemme juuri selvittäneet biokaasutuotannon mahdollisuuksia, ja lupaavalta näyttää. Kuuden tähden luontoreittejä kunnostamme yhdessä naapurien kanssa, yhteisenä palveluna asukkaille ja matkailijoille.

– Olemme jo uudistaneet viestintää niin, että kaupunkilaisten on helpompi seurata päätöksentekoa. Tarkoitus on myös käyttää erilaisia kuntalaisten kuulemisia jatkossa, kunhan tämä kokoontumisten kielto päättyy. Virkaanastujaiskahvini oli tarkoitus juoda toukokuussa eri kylissä, Alavuden halki kävellen. Myös sille etsimme nyt paremman ajan.

  • Millainen on paineensietokykysi?

– Paineensietokykyäni on eri tehtävissä kiitelty, enkä olisi hakenut kaupunginjohtajan tehtävää, ellen itse uskoisi sitä kestäväni.

  • Miten ratkaiset konfliktitilanteita?

– Pyrin ymmärtämään eri osapuolia, mutta myös hakemaan asiapohjalta ratkaisuja. Pelkkä epäkohtien tai mielen pahoittamisten kertaaminen ei vie eteenpäin, pitää myös etsiä yhteistä polkua eteenpäin. Tärkeää on sitten jättää ne taakseen, eikä leimata ihmistä yhden tilanteen pohjalta.


 

JÄTÄ KOMMENTTI