Lähes tuhat rakennusneliötä tuhoutui suuressa tulipalossa Ilmajoella

0
Tuli teki täydellisen tuhon puurakenteisissa ulkorakennuksissa (jpnews.fi/JK/arkistokuva)

Ilmajoen Munakassa lähellä Seinäjokea tuhoutui keskiviikkona aamupäivällä useita maatalousrakennuksia rajussa tulipalossa. Pelastuslaitosten mittakaavassa kyse oli aidosta suurpalosta. Sammutettavia neliöitä oli noin 800 ja ne kaikki tuhoutuivat palossa. Tulelta onnistuttiin suojelemaan ainoastaan maatilan päärakennus sekä yksi varastorakennus.

Hälytys trakennuspalolle Ilmajoen Munakantielle tuli hieman ennen kello kymmentä tänään aamupäivällä.

Rakennuksissa paloivat muun muassa traktori sekä muuta irtainta omaisuutta. Hieman lämpösateilystä vaurioitunut perheen auto saatiin talonväen toimesta ajoissa ulos tallistaan. Pelastettua liekeiltä saatiin myös 9 000 litran öljysäiliö, pihasauna ja varastossa olleet hamput. Eläimiä tilalla ei ollut.

Iltapäivällä palopaikalla on keskitytty raivaustöihin ja palossa kokonaan tuhoutuneiden rakennusten jäljiltä oli enää vain kivijalkoja ja ”palamatonta” peltikattoa.

Pelastustoimen mukaan tuulen avustamana lautaverhoilluissa ja osin hirsirunkoisissa rakennuksissa tuli pääsi etenemään erityisen nopeasti.

(kuvituskuva)

Tilan päärakennus ennätettiin pelastamaan ja suojaamaan tulelta

Sammuttajien saavuttua paikalle olivat ulkorakennukset suurelta osin täydenpalon vaiheessa, myös tontilla oleva omakotitalo oli jo saanut lämpösäteilystä jo vaurioita, ikkunoita oli särkynyt ja peltikaton maalipinta kupruili ja hilseili. Pelastuslaitokselta kerrottiin että sen ensimmäisen paikalle saapuneen yksikön päällimmäisenä tehtävänä oli pyrkiä pelastamaan ja suojaamaan tilan asuinrakennus tulelta.

Säiliöautot isossa roolissa

Paikalla on parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä ja veden tarve oli suuri lähes vedettömällä ”kankaalla” riehuneessa tulipalossa. Tulen leviämisen pelote vieläkin isommaksi, jopa maastopaloksi, oli koko ajan läsnä.

Kipinät ja palavat ”tolloset” sytyttivät pieniä palon alkuja ympäristön pelloilla, joissa palokuntaa avusti paikalle apuun tullut naapurusto, muun muassa lietekärryillä kuivempaa satoa kasvavia peltoja kastellen.

Palon sytyttäjäksi epäillään rakennusten lämpökeskusta, joka toimi hakkeella.

Henkilövahingoilta vältyttiin. Palon vahinkojen arviodaan nousevan satoihin tuhansiin euroihin. 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI