Levätilanne jatkuu rauhallisena pohjalaisvesistöissä

0
Vältä uimista sinileväpitoisessa vedessä, eikä sinileväpitoista vettä tule käyttää esim. ruoanlaitossa tai tiski- tai löylyvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa.
Elokuun ensimmäisen viikon epävakainen sää on sekoittanut pintavesiä ja vähentänyt sinileväesiintymiä pohjalaisvesistöissä. Vakituisista havaintopaikoista sinilevää on havaittu edelleen vain hieman Ähtärinjärvellä. Kansalaisilta on tullut havaintoja pienistä esiintymistä Alavudenjärveltä, Kokkolan Sveinsflaganilta ja Pirskerin edustalta. Lisäksi Soinin Limajärvellä on havaittu edelleen runsaasti sinilevää.

Sinileviä eli syanobakteereita on kaikissa vesistöissämme, mutta niiden säännölliset ja runsaat massaesiintymät keskittyvät reheviin ja mataliin vesistöihin. Sinilevät pystyvät muodostamaan kukintoja myös laadultaan hyvissä vesistöissä, sillä ne voivat ottaa tarvitsemansa typen suoraan ilmasta. Tällöin esimerkiksi rankkasateen jälkeen vesistöön huuhtoutunut runsas fosforimäärä riittää laukaisemaan kukinnan.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää kokonaan poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa.

Pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viime viikosta. Esimerkiksi Lappajärven pintalämpötila on nyt 20,5 °C. Merenkurkussa lämpötila on edelleen noin 18 °C.

…………………………………………………………..

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja pintavesien lämpötiloista löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi). Myös kansalaiset voivat tallentaa verkkopalveluun omia levähavaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI