Hongisto | Linja-autopysäkkien rakentaminen Alajärven kaupungissa olevalle Kurejoentielle

0
Kansanedustaja Reijo Hongisto
ELY keskuksen Vt. ylijohtaja Anders Östergård kertoi hankkeen olevan toteutettavissa, kunhan joku tekisi siitä esityksen. Kansanedustaja Reijo Hongisto (PS) otti kansalaisaloitteen eteenpäin viemisen tehtäväkseen ja kirjautti siitä kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle tänään Helsingissä.

– Minuun otti yhteyttä Alajärven Hautasenkydöllä asuva henkilö. Hän kertoi tästä pysäkkipuutteesta. Samalla keskustelussa tuli esiin muutama ”läheltä piti” tilanne. Nämä vaaratilanteet olivat aiheutuneet siitä että jotkut linja-autot pysähtelivät keskustasta päin tullessaan Metsästäjäntien risteyksessä ja Kurejoelta tullessa Kitulantien risteyksessä, kertoo Hongisto

– Vilkkaat koululaiset olivat juoksennelleet ajoradan poikki ja muutama oli ollut juosta linja-auton takaa suoraan rinnakkaista kaistaa ajavan henkilöauton alle.

Nyttemmin linja-auton kuljettajat eivät enää pysähtele edellä mainituissa paikoissa, koska auton joutuu aina pysäyttämään ajoradalle ja se on vaarallista.

– Olen toki ajanut satoja kertoja itsekin Kurejoentietä ja siten molempien liittymien ohi, mutta en ole tiedostanut puutetta että bussipysäkkien tarvetta ennen kun se minulle suoraan kerrottiin, tunnustaa Hongisto.

Kansanedustaja Hongisto on keskustellut jo asiasta ELY keskuksen Vt ylijohtaja Anders Östergårdin kanssa. Östergård oli kertonut, että hanke saattaa olla toteutettavissa nykyisillä niukoilla määrärahoilla, mutta asian alkuun saattamiseksi tarvitaan esitys.

Tässä Hongiston esitys ja kirjallinen kysymys aiheesta:

Tie numero 7122 (Kurejoentie) erkanee Alajärventiellä olevasta kiertoliittymästä. Kiertoliittymästä 950 metriä Kurejoen suuntaan on Hautasenkydön ja Hirsikankaan asuntoalueet. Näillä asuntoalueilla asuu runsaasti päivittäin julkista liikennettä käyttäviä koululaisia ja varttunutta väestöä. Tuolla 950 metrin matkalla on kaksi linja-autopysäkkiä. Molemmat pysäkit ovat kiertoliittymän välittömässä läheisyydessä.

Jokainen Hautasenkydön asuntoalueelta linja-autolla matkustava joutuu kävelemään tuon 950 metrin matkan noustakseen autoon taikka autosta. Sama koskee myös osaa Hirsikankaan asuntoalueelta matkustavista.

Matka on kohtuuttoman pitkä erityisesti liikuntarajoitteisille ja vanhemmille matkustajille.

Asia korjaantuisi, mikäli linja-autot voisivat pysähtyä em. asuntoalueille johtavien teiden (Kitulantie ja Metsästäjäntie) lähellä.

Koska Kurejoentie on melko vilkkaasti liikennöity, ei linja-autoa voi tienkäyttäjien turvallisuutta vaarantamatta pysäyttää ajoradalle, vaan tarvitaan ajoradan reunassa oleva linja-auto pysäkki.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin asiassa vastuullinen valtioneuvoston jäsen ryhtyy jotta Kurejoentielle, Metsästäjäntien ja Kitulantien risteykseen rakennetaan linja-autopysäkit?

Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 2014

Reijo Hongisto /ps

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI