Luonnonsuojelualueen läheisyyteen… UUSI LAAVU TÖYSÄN HAVERINLAMMELLE

0
Haverinlammen laavun avajaisia vietettiin runsaan 30 retkeilijän joukolla. (Pentti Hautala/jpnews.fi)

Pentti Hautala/J-Pnews

Luonnonperinnesäätiö on ostanut Alavuden Töysästä kaksi metsätilaa, yhteiseltä pinta-alaltaan 67 hehtaaria. Ensin säätiö osti Lampilan tilan ja seuraavaksi tehtiin kaupat Kaasalan maista. Kyseinen alue onkin edustava kokonaisuus säilytetteväksi tuleville sukupolville alueemme monipuolisesta luonnosta.

Töysä on siitä erikoinen kunta, kun aikoinaan Natura-alueista tehtiin päätöksiä. Kunnassa päätettiin yksimielisesti, ettei mainittuja alueita perustamalla maanomistajia kiusata. -Nyt kuitenkin kyseinen luonnonsuojelualue, omistajien tahdosta tehdyillä kaupoilla nostaa paikkakunnan luonnonsuojelun kärkikastiin Etelä-Pohjanmaalla.
Alueseen kuuluu myöskin lampia ja peltoalueita. Se sijaitsee Kitula-Ähtärinranta maantien läheisyydessä, Akko-ja Pitkäjäven välimaastossa.

Lunnonsuojelualue on viralliselta nimeltään Haveri-Lampila ja sisältyy Luonnonperintösäätiön Suomi 100-kampanjaan.
Kaunis Haverinlampi kuuluu myöskin lähes kokonaan luonnonsuojelualueeseen. Ei kuitenkaan kaikilta osiltaan. Lammen pohjoispää on Markku ja Rauni Akonniemen maatilan metsäaluetta. Aivan lammen läheisyydessä sijaitsee myöskin Kuudentähden- ja Töysän kyläkierroksen, Suomenselän Taival reitti Ähtäriin.

Kuudentähden reitistöhankeen toteutuksen aikoihin ja siihen liittyen tehtiin Töysän alueella monta laavua,kotaa sekä autiotupiakin. -Töysän Talsijat vastasivat paikallisesti hankeesta. Surullista on kuitenkin se, että koneilla ja sadoilla talkootunneilla työstetty reitti on suurimmalta osaltaan käyttökelvottamana risuryteikön vallassa!

Markku Akonniemi oli yhtenä monista mukana jo reitistöhankkeessa. Hänen mailleen tehtiin Kangaslammen rantamaisemiin jo 15-vuotta sitten laavu ja puuvaja ym.. Akonniemi mainitsikin, että hän on myös pidemmän aikaa ajatellut laittavansa laavun Haverinlammen rantamaille. Viime keväänä hän teki sitten lopullisen päätöksen täydentää retkeily-ja luonnosujelualuetta laavulla.
-Kesän aikana ajatus kypsyi toteutukseen. 1800-luvulta peräisin olevan riihen hirsiä suunnittelin heti sopivaksi käyttää laavun rakentamiseen.
– Meidän naapurissa Akkojärven rannan huvilan omistaja rakennusmestari Hannu Ilomäki lupatui veistämään nurkat ja olemaan muutenkin apuna. Näin oli helppo lähteä toteuttamaan hanketta. Sitä edesauttoi sekin, että vanha tienpohja oli hyödynnettävissä, Lampilan kohdalta tänne rakennuskohteeseen.
Tapani Rinne teki ja lahjoitti grilli-/nuotiovehkeet. Kesän aikana pidettiin muutama talkoopäivä. Apuna olivat alan osaajat Hannu Ilomäki, Terho Vilmilä, Esko Myyry ja Raimo Salmenaho.
– Laavun hirsien väliin laitettiin tiivisteiksi kunnon karvat, että pohjatuuletkaan ei puhalla niskaan nuotiolla istujille, eikä mahdollisilla yöpyjille. Kohde on tarkoittettu kaikkien retkeilijöiden käyttöön. Varaan nuotiopuitakin laavun leveän räystään alle kaikkien tarvitsevien käytöön, lupaa Markku Akonniemi.

Haverinlammen laavurakennuksen virallisiin avajasiin osallistui yli kolmekymmentä Talsijoiden pyöräilyretkeilijää. Kaukaisimmat olivat pääkapunkiseudulta ja Hämeestä saakka.
-Lammen joutsenkaan ei häiriintynyt ihmisten paljoudesta. Kansallislintu seurasi rennosti rannan tapahtumia sekä haisteli nokka ojossa nuotiomakkaroiden ja kahvin tuoksuja.

Haverinlammen hallitsija, kansallislintumme laulujoutsen seurasi taustalla valppaasti ihmisjoukon hyörinää. (Pentti Hautala/jpnews.fi)

 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI