Maatalousyrittäjien huolia on kuultava – Toimenpiteitä kausityövoiman ja huoltovarmuuden turvaamiseksi

0
Metsiin uhkaa jäädä koronan takia miljoonien eurojen edestä luomumarjoja. Nyt on syytä varautua myös marjametsään "istumatyön" vastapainoksi! (Arkistokuva)

Kokoomuksen maa- ja metsätalousvaliokunnan edustajat Heikki Autto, Arto SatonenJanne Sankelo, Markku Eestilä ja Janne Heikkinen vaativat hallitukselta lisätoimia maatalousyrittäjien kausityövoiman turvaamiseksi.

Kokoomusedustajat esittävät, että:

  • Lomautettu henkilö voisi työskennellä kuukauden maa, puutarha, marjatiloilla siten, että hän ei menettäisi lomautuskorvausta kokonaan.
  • Työttömän on saatava tehdä alasta riippumatta töitä kokopäiväisestikin siten, että ansiosidonnaisesta tuesta vähennettäisiin vain puolet itse tienatusta palkasta.
  • Houkutellaan ulkomaalaisia maataloustyöntekijöitä saapumaan Suomeen Saksan mallin mukaisesti.
  • Opintotuen tulorajoista on luovuttava väliaikaisesti.
  • TE-keskusten on ohjattava lomautettuja ammattilaisia maatalousyrittäjien apuun.

– Mansikkasadot mätänevät maahan ja satoa ei saada kauppoihin ilman kausityöntekijöiden apua. Satokauden epäonnistuminen johtaisi puolestaan monen tilan kohdalla konkurssiin, Heikki Autto toteaa.

Maatalouden apuun saapuu vuosittain jopa 16 000 kausityöntekijää esimerkiksi Ukrainasta ja Venäjältä. Lähes kaikki maa- ja puutarhatalouden yrittäjät ovat turvautuneet jo vuosia ulkomailta saapuvan kausityövoiman apuun. Kausityövoimaa on tarvittu perinteisesti etenkin puutarha-alalla ja erikoiskasvien viljelyssä.

– Euroopan komissio on kehottanut EU-maita sallimaan ulkomaisten maataloustyöntekijöiden maahantulon pandemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta. Esimerkiksi Saksassa kausityöntekijät pääsevät saapumaan tiettyjen lentokenttien kautta ja he voivat tehdä töitä jo karanteenin aikana erityisjärjestelyjen turvin. Suomen olisi järkevää ottaa sama menettely käyttöön, Markku Eestilä toteaa.

Eduskunta keskusteli torstaina esityksestä, jolla joustavoitettaisiin ulkomaisen kausityövoiman maahantulon ja oleskelun edellytyksiä. Kokoomusedustajat muistuttavat, että nyt koronaepidemian vuoksi on olemassa merkittävä riski, että ulkomaista kausityövoimaa ei saavu tarpeeksi maahan. Tämän vuoksi kausityövoimaa on löydettävä ensisijaisesti kotimaasta lomautettujen keskuudesta.

– Selviydymme tästäkin kriisistä, kunhan käytämme luovuuttamme ja puramme tarpeetonta byrokratiaa. Monet ravintolat ja hotellit ovat joutuneet pistämään lapun luukulle kesään asti. Näiden yritysten lomautetut työntekijät voisivat saada paremman turvan toimeentulolleen maatalouden kausitöissä, Janne Sankelo toteaa.

– Meidän on tehtävä poikkeus tämän vuoden kohdalla ansiosidonnaisen ehtoihin. Työttömän on saatava tehdä alasta riippumatta töitä kokopäiväisestikin siten, että ansiosidonnaisesta tuesta vähennettäisiin vain puolet itse tienatusta palkasta. Näin tienaaminen pelloilla kannattaisi aina, Arto Satonen jatkaa.

Työvoimaa tarvitaan heti peltotöiden käynnistyessä. Odotettavissa on aikainen kevät leudon talven jälkeen, jolloin myös työt alkavat aikaisemmin.

– Maatalouden kausityöstä on saatava houkuttelevaa nopeilla toimenpiteillä. Jalkapalloseura AC Oulun esimerkki oli esimerkillinen ponnistus yhteisen hyvän eteen. Kaikki kynnelle kykenevät on saatava puhaltamaan yhteen hiileen vaikeiden aikojen keskellä. Opiskelijoista olisi myös suuri apu. Opiskelijat tulisi vapauttaa opintotuen tulorajoista vuodeksi. Suomalaiset varmasti kiittäisivät, kun he saisivat syksyllä pöydälleen muutakin kuin perunaa, Janne Heikkinen päättää.


 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI