”Maunon viitoittamalla tiellä eteenpäin”, sanoo uutena intendenttinä aloittava Heini Niinimäki

0
Mauno Seppäkoski jää eläkkeelle neljän vuosikymmenen työrupeaman jälkeen Ähtärin eläinpuistossa (Kuva: Ähtäri Zoo Viestintä)

Lea Lahtinen

ÄHTÄRI

Ähtäri Zoon uutena intendenttinä aloittaa Zoon eläinlääkärinä toimiva Heini Niinimäki nykyisen intendentin, Mauno Seppäkosken jäädessä eläkkeelle neljän vuosikymmenen työrupeaman jälkeen Ähtärin eläinpuistossa.

 

Heini Niinimäki

Heini Niinimäki haluaa jatkaa tehtävässä Mauno Seppäkosken johdonmukaisella linjalla, jossa puiston luonnonmukaisuus ja tähän ympäristöön hyvin soveltuvien lajien esiin tuominen ovat olleet keskeisiä arvoja.

– Yhtä lailla toivon, että pystyn ylläpitämään Maunon tavoin hyviä ja toimivia suhteita eri yhteistyötahojen ja viranomaisten kanssa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

– Olen syntyjäni kaupunkilainen, mutta viihdyn paremmin pienemmillä paikkakunnilla. Siksi päädyin töihin Etelä-Pohjanmaalle. Kunnaneläinlääkärinä toimiessani pääsin tutustumaan myös Ähtärin Eläinpuiston toimintaan. Eihän tästä voinut olla kiinnostumatta. Parasta käynneissä olivat aina Maunon ja eläintenhoitajien kertomukset eläinten ja puiston historiasta ja sattumuksista, kertoo Heini Niinimäki.

Ähtärin eläinpuisto on ainutlaatuinen maailmassa

Mauno Seppäkoski aloitti Ähtärin Eläinpuistossa vastaavan eläintenhoitajan tehtävässä vuonna 1978. Intendenttinä hän ollut vuodesta 1998. Seppäkoski pitää Ähtärin Eläinpuistoa yhtenä ainutlaatuisimmista maailmassa.

– Ihmisen ja eläimen kohtaaminen toteutuu täällä eläinten ehdoilla laajoissa, puistomaisissa olosuhteissa.

Seppäkosken sydäntä lähinnä on ollut erilaisiin suojeluhankkeisiin osallistuminen. Aivan erityinen hanke on ollut uhanalaiseksi käyneen suomenpeuran kannanhoito ja suojeluhanke, jonka yhtenä osana on luontoon palautus.

Metsäpeurojen suojeluhankkeessa Ähtäri Zoo on keskeinen toimija ja hanke on jo kantanut hedelmää. Ensimmäiset metsäpeuran vasat ovat syntyneet totutustarhoissa. Euroopan eri eläintarhat ja -puistot tekevät yhteistyötä eläinlajien suojelemiseksi ja säilyttämiseksi.

Työilmapiiri ja hyvät suhteet auttaneet jaksamaan

Eläintarhat tekevät myös eläinten siirtoja Euroopan eläintarhojen yhdistyksen (European Association of Zoos and Aquaria) EAZA:n jäsentarhojen välillä uhanalaisten eläinten geneettisen perimän monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Eri eläinlajien koordinoinnin seuraaminen ja eläinten siirtojen valmistelut siirtoineen ovat iso osa intendentin tehtävää. Lisäksi intendentti on vuorovaikutuksessa eläintenhoidon, huollon, asiakaspalvelun, viranomaisten ja muiden eläintarhojen kanssa.

– Hyvät suhteet ja työilmapiiri ovat auttaneet jaksamaan, kiittelee Seppäkoski.

– Menestys suojeluhankkeissa ja muun muassa mukanaolo kansainvälisessä lumileopardin suojelutyössä olivat vahvoja syitä saada pandat Lumi ja Pyry Ähtäri Zoohon, hän toteaa.

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI