Ovatko elintarviketeollisuuden ruokahuijaukset alkaneet paljastua? – Evirakin heräsi Suomessa

0
AA-OULU_mini
Hevosenlihaa naudanlihana, kanannahkaa lihapullina ynnä muuta outoa alkaa pikkuhiljaa paljastua ja käydä toteennäytetyksi. Eikö ruokamme olekkaan sitä mitä sen oikeasti pitäisi olla? Ketkä hyötyvät ja keitä hyväksikäytetään maailmanlajuisessa valtavassa ruokabisneksessä?

Englantia suunnattomasti viime aikoina kuohuttanut naudan-/hevosenliha skandaali näyttää olevan enemmän, kuin juuri paljastunut Finduksen lasagne tapaus. Mainitussa skandaalissa, muun muassa romaniasta toimitettu hevosen teurasliha on päätynyt ranskalaisen alihankkijan kautta Iso-Britanniassa pääkonttoriaan pitävän, alkujaan ruotsalaisen, monikansallisen ruokajätin tuotteisiin naudanlihaksi.

Vahingossa vai tahallaan hyvällä katteella? On kysymys jota mietitään ja pelätään monessa eri intressissä juuri tällä hetkellä.

Lidlin valikoimista löytyi myös naudanlihaksi merkattua hevosenlihaa

Saksalainen Lidl kauppaketju halusi tehdä rutiinitarkistuksia ja dna testejä omiin mahdollisiin epäilemiinsä tuotteisiin, ja kuinka ollakkaan myynnissä olevista, naudalihana ilmoitettujen, tuotteiden joukosta löytyi jäämiä hevosen dnasta. Tuotteita on myös Suomen myymälöissä.

Kauppaketju on vetänyt myynnistä Coquette-merkkiset naudanlihagulassin ja raviolin, sillä niissä on ollut jäämiä hevosenlihasta.

Gulassin valmistaja on saksalainen Dreistern ja raviolin ranskalainen William Saurin. Tuotteita on myyty Suomen kaikissa Lidl-myymälöissä.

Asiakkaat voivat palauttaa kyseiset tuotteet takaisin myymälään.

Evira patistaa kuntia näytteidenottoon kauppojen naudalihatuotteista

Tällä viikolla myös elintarviketurvallisuusvirasto Evira alkaa testata Suomessa myytäviä naudanlihatuotteita hevosenlihan varalta. Evira on pyytänyt kuntia ottamaan näytteitä elintarvikkeista, joiden pakkausmerkinnöissä raaka-aineeksi ilmoitetaan naudanliha.

Syynä kokeisiin on muun muassa Britanniassa, Norjassa ja Ruotsissa ilmennyt elintarvikehuijaus, jossa hevosenlihaa myytiin naudaksi merkittynä.

Kuinka laajalle levinnyt ”epidemia” huijaus elintarviketeollisuuden  järjestelmissä on, selvinnee toivon mukaan pitkäkestoisissa ja kuluttajan kannalta katsoen monipuolisissa sekä laajamittaisissa koko alaan kohdistuvissa tutkimuksissa.

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI