Pahajoen kosteikko on uusi luontokohde Alavudenjärven rannalla

0
Kosteikkojen tarkoituksena on hidastaa ravinteiden ajautumista Alavudenjärveen. Toinenkin vastaava löytyy jo luontoreitin varrelta mutta tarvetta olisi jopa kymmenille estämään järven rehevöityminen kokonaan peltojen ravinteista. (Johanna Yli-Kaatiala/jpnews.fi)

Teksti ja kuvat: Johanna Yli-Kaatiala/J-Pnews

Pahajoen kosteikko on uusin vaelluskohde Alavudella. Se sijaitsee Alavudenjärven eteläpäässä. Sinne pääsee järveä kiertäen joko Tusantieltä tai Jokivarren puolelta Niementieltä. Teiden varsilla on ainakin vielä toistaiseksi turhan pienet opasteet.

Kosteikolla on monta käyttötarkoitusta. Alavudenjärvi oli rehevöitymässä ja kosteikon tarkoituksena on hidastaa pelloilta tulevien ravinteiden kulkeutumista järveen. Kaksi kosteikkoa on valmiina, kolme suunnitteilla ja suositusten mukaan niitä pitäisi rakentaa vielä kymmeniä.

Alavudenjärven rantoja on siistitty leikkaamalla pois pensaita ja vesikasvustoa.  Myös  särkikalaa on nostettu pois järvestä. Virkistyskäyttöön on satsattu rakentamalla uusia rantareittejä, lasilaavu, huvimajoja, laitureita, sekä hankkimalla kanootteja yleiseen käyttöön.

Kosteikko soveltuu hyvin Alavudenjärven vaellusreitin taukopaikaksi. Myös kosteikon ympäristöä on rakennettu esimerkiksi vesilintujen tarkkailua helpottamaan. (JY-K/jpnews.fi)

Sopii myös liikuntaesteisille

Virkistyskäytössä Pahajoen reitiltä voi ihailla vesilintuja. Reitti  sopii myös liikuntaesteisille ja sinne on rakennettu esimerkiksi siltoja kuten kaarisilta Pahajoen ylitse. Rantoja pitkin järven kiertäen reitin pituudeksi tulee 8,5 kilometriä. Se on mukava uusi vaihtoehto kävelijöille ja pyöräilijöille.

Myöhemmin paikalle tulee mm. linnunpönttöpuisto ja Alavuden Tervajalkojen laavu niemenkärkeen näillä näkymin vielä tämän vuoden aikana.

Pahajoen kosteikoille pääsee myös autolla, koska kummallekin puolelle jokea on rakennettu parkkipaikat. Myöhemmin alueelle tulee muun muassa laavu, ehkä jo tämän vuoden aikana. (JY-K/jpnews.fi)

 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI