Pandat nostivat Ähtäri Zoon kävijämäärän ennätyslukemiin – Ensi vuonna tähdätään edelleen 5-7 prosentin kasvuun

0
Pandat eivät nuku talviunta lainkaa. (Kuva: Timo Ahopelto)

Jouko Siirilä/jpnews.fi

Pandat eivät vieneet yleisöä viime vuonna muilta eläinpuiston eläimiltä, vaan päinvastoin kasvattivat myös puistossa vierailevien määrää. Ähtäri Zoo:ssa vieraili vuoden 2018 aikana 275 000 kävijää, mikä on 100 000 kävijää enemmän kuin edellisenä vuonna.

 

– Olen tyytyväinen viime vuoteen niin kävijämäärien kuin taloustietojenkin perusteella. Myös liikevaihto ja tulos tulevat ylittämään tavoitteet, toteaa Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä. Tilinpäätös vahvistuu maaliskuun lopussa.

Viime vuoden tammikuussa Kiinasta Suomeen saapunut pandapariskunta Jin Baobao ja Hua Bao, suomalaisittain Lumi ja Pyry ovat olleet saapumisestaan saakka Ähtäri Zoon kiistattomia vetonauloja.

Ähtärin Eläinpuisto Oy:n toimitusjohtajana 1. helmikuuta 2018 aloittanut Jonna Pietilä esikuntineen uskoo eläinpuiston vetovoiman jatkuvan ja lisääntyvän tästä eteenkin päin. Tulevalle vuodelle haetaan kuitenkin maltillista, 5 – 7 prosentin kävijämäärän kasvua.

Eläinpuisto tähtää nyt kotimaan kävijöiden ohella myös kansainvälisille matkailumarkkinoille houkutellakseen turisteja erityisesti Aasiasta ja saksankielisestä Keski-Euroopasta.

– Siellä pitää nyt jonkun verran sitten käydä, että kasvot ja tuotteet tulevat tutuksi. Nythän Suomen vetovoima on kova, Suomeen tulee kansainvälisiä matkailijoita koko ajan lisääntyvässä määrin. Me halutaan oma osamme tuosta matkailijavirrasta tänne meille, sanoo Jonna Pietilä.

Alppiruusuja Lounais-Kiinasta

Toimitusjohtaja Jonna Pietilä arvioi eläinpuiston kävijämäärän kasvavan alkavana vuonna viidestä seitsemään prosenttia. Menneenä vuotena kävijämäärä pomppasi ylöspäin peräti sadalla tuhannella tammikuussa tulleiden pandojen ansioista.

Toimitusjohtajan mukaan Ähtärin eläinpuiston eli Ähtäri Zoon perusideana on tuottaa kävijöille elämyksiä viihtyisässä ja luonnonmukaisessa puistossa, missä ihmisen ja eläimen kohtaaminen toteutuu eläimen ehdoilla.

– Puiston viihtyisyyttä lisäämme viime syksyn aikana tehdyn vihersuunnitelman avulla. Se toteutetaan tulevan kevään aika. Osin istutuksia aloitettiin jo viime syksynä. Esimerkiksi pandakierroksen varrelle tulee alppiruusuistutuksia. Alppiruusut kasvavat luonnonvaraisena pandojen asuinalueilla Lounais-Kiinan vuoristometsien rinteillä, Ähtäriin on valittu tänne parhaiten sopivia lajikkeita, kertoo Jonna Pietilä.

Puiston kävelyreittiin tehdään myös muita käyntikokemusta parantavia muutoksia ja eläin- sekä kasvitietoutta lisätään niin opastetauluihin kuin nfc-tekniikalla toimivaan mobiiliopastukseenkin.

Opetuksellisuus on eläinpuiston tärkeimpiä tehtäviä

Euroopan eläintarhojen yhdistyksen EAZA:n jäsenenä Ähtäri Zoon yksi tärkeimpiä ja myös lakisääteisiä tehtäviä on eläinlajien ja luonnon tuntemuksen lisääminen sekä ympäristökasvatus. Tällä työllä on Ähtärissäkin jo vuosikymmenten perinteet.

Ympäristökasvatuksen osuus tulee vahvistumaan entisestään Ähtäri Zoon saatua oman ympäristökasvattajan joulukuun 2018 alussa. Joensuusta tehtäväänsä valittu Sanna Palvanen laatii ympäristökasvatussuunnitelman ja huolehtii jatkossa myös suunnitelman ylläpidosta.

Tehtävään kuuluu niin eläinopastusten sisältöjen kehittäminen kuin tietouden jakaminen ja oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö. Ympäristökasvattaja kehittää leirikoulu- ja luokkaretkipalveluja vastaamaan opettajien ja oppilaiden tarpeita. Ympäristökasvatuksen päämäärä on kestävä kehitys ja elämäntapa.

Eläinlääkäri Heini Niinimäki korostaa, että kaikki eläinpuiston asiakkaat ovat tukemassa uhanalaisten lajien, niin pandojen kuin muidenkin eläinpuiston eläinten suojelua ja hyvinvointia. (kuva:Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Vieraile ja välität

Eläinlajien suojelutyö on tärkeä osa eläintarhojen toimintaa. Ähtäri Zoo on kansainvälinen toimija, joka osaltaan osallistuu uhanalaisten lajien ylläpito- ja suojeluhankkeisiin, muistuttaa Ähtäri Zoon eläinlääkäri Heini Niinimäki.

– Eläintarhojen tekemän kansainvälisen yhteistyön avulla on pystytty ylläpitämään suuri määrä lajeja, jotka olisivat muuten jo kuolleet sukupuuttoon luonnosta. Suojeluhankkeisiin osallistuvat tahot ottavat osaa myös hankkeen kustannuksiin.

Ähtäri Zoo saa usein tiedusteluja, kuinka esimerkiksi pandojen suojelua voisi tukea. Vastaus on yksinkertainen: vieraile ja välität.

– Kaikki asiakkaamme ovat mukana tukemassa uhanalaisten lajien suojelua ja eläinten hyvinvointia, opastaa Heini Niinimäki.

Eläinpuiston pandat ovat leppoisuudestaan huolimatta myös vikkeliä liikkuja, kun sikseen tulee. Tässä Pyry kiipeilee katsojien iloksi päivänä, jolloin maisteltiin Ähtärissä ja lähiseudulla kasvatettuja bambuja.

Video: Jouko Siirilä/jpnews.fi


 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI