Perhonjokilaaksossa lukuisia isoja maastopaloja – tuuli haittaa sammuttamista!

0
(kuvituskuva/jpnews.fi/arkisto)

Lähes koko alkuviikon ja erityisesti eilisen päivän olemme saaneet seurata valtakunnan hälytyslistoilta pitkän hellejakson ja kuivan maaston yhteisvaikutusta eri kokoisten maastopalojen aiheuttajina. Keski-Pohjanmaalla Perhonjokilaakson kuntien alueilla syttyi keskiviikkona lähes samanaikaisesti kolme suurta maastotulipaloa kolmella eri turvetuotantoalueella. Laajimmat palot olivat Kaustisen Lähdenevalla ja Lumppionnevalla sekä Halsuan Kairinevalla. Palojen aihettama savu oli havaittavissa aina Pohjanmaan Suomenselällä saakka.

 

Pelastustoimen mukaan sammutustöitä vaikeutti alueella puhaltanut voimakas tuuli. Lähdenevan paloalue on arviolta 500×200 metriä.

Lumppionnevalla palo oli saatu rajattua eilen alkuillasta ja urakoitsijat järjestivät siellä jälkivartion. Lähdenevalla ja Kairinevalla sen sijaan sammutustyöt jatkuivat läpi viime yön.

Pelastuslaitoksen työntekijät tekevät paikan päällä 6–9 tunnin työvuoroja. Apuun on jouduttu pyytämään myös Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja paikallisia maanviljelijöitä sekä turveurakoitsijoita.

Mukaan on saatu myös rajavartiolaitoksen helikopteri, joka auttaa sammutustyössä ilmasta käsin. Helikopterin odotettiin saapuvan paikalle myös torstaina aamupäivällä.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Lähdenevan sammutustöihin saatiin avuksi 30 varusmiestä Niinisalosta.

Tulipalon etenemistä tarkkaillaan myös korkeammalta lentokoneesta käsin.

Lumppionnevalla ja Kairinevalla maastoa paloi muutamia hehtaareja. Lähdenevalla vahinkojen arvioidaan olevan noin 50 hehtaarin luokkaa. Tuli on tuhonnut siellä turvetuotantoalueen lisäksi läheistä metsää.

Palojen epäillään näissäkin tapauksissa aiheutuneen työkoneista lähteneistä kipinöistä tai kuuumuudesta. Paloista ei ole ollut missään vaiheessa vaaraa asutukselle.

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että lähes kaikkki sen paloasemat ovat olleet kalustoineen sammutustöissä ja apua on saatu tarvittaessa myös naapureista Etelä-Pohjanmaalta sekä Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

Tuulinen sää ja poikkeuksellisen pitkäkestoinen kuivuus Suomessa lisäävät tulipalojen leviämisriskiä, ja myös savu kulkeutuu paloista tuulen mukana laajoille alueille.

Pelastuslaitokset kehottavat ihmisiä juuri nyt erityiseen varovaisuuteen tulen käsittelyssä luonnossa. Myös eri työtehtävissä tulee varautua mahdollisen tulen käytön aiheuttamiin uhkiin.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI