Pesolan ”kummitustalon” tuhonnut palo sytytettiin tahallaan!

0
Alavuden poliisin tutkintaryhmän pitkään jatkunut tutkintatyö tuotti tulosta kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Soinin Vanhan Pesolan päärakennuksen tulipalon selvittämisessä.

Pesolan kiinteistökokonaisuuteen kuulunut iso kaksikerroksinen päärakennus tuhoutui lauantaina aamuyöllä 19.1.2008 rajussa tulipalossa kauttaaltaan kivijalkaa myöden.

Myös lähimmät pihapiirin muut rakennukset kärsivät palossa vahinkoja säilyen kuitenkin. Palon myötä tuhoutui paljon paikallishistoriaa ja suvun perinnetietoa.

Pesolan kiinteistökokonaisuuden historiallinen arvo oli huomioitu paitsi paikallisena myös kansallisena kohteena. Myös Museovirasto piti kohdetta arvossaan myöntämällä ennen palotapahtumaa rahallista tukea pihapiirin tuulimyllyn sekä päärakennuksen takan kunnostustöihin.

Museoviraston ajatuksena on ollut nimetä kiinteistö suojelukohteeksi, mutta kiinteistön omistaja on katsonut että se rajoittaisi hänen tekemiään kunnostustöitä kiinteistöllä. Päärakennus koivukujineen, tuulimyllyineen, vilja-aittoineen ja muine ulkorakennuksineen muodosti hienon, ajan henkeen sopiva kokonaisuuden.

Kiinteistön rakennukset oli pidetty hyvässä kunnossa. Tämä kokonaisuus särkyi nyt pihapiirin keskeisen rakennuksen tuhoutuessa tulipalossa. Palossa tuhoutui myös huomattavassa määrin päärakennuksessa sisällä olevaa irtaimistoa ja sukuun liittyvää tai muuten historiallista esineistöä.

Pesolan talossa kummitteli?

Kyseiseen Pesolan kiinteistöön on paikkakunnalla sekä lähikunnissakin liittynyt huhu, jonka mukaan talossa yöllä kummittelee.

Esimerkiksi naapurikunnassa Alajärvellä tästä talosta on nuorison ja vanhempienkin kesken käytetty nimitystä ”kummitustalo”.

Talo sijaitsee syrjäisellä paikalla Soinin kunnassa lähellä Alajärven rajaa. Näistä puheista johtuen paikka on vuosien varrella kiinnostanut varsinkin nuorisoporukoita, jotka ovat ajelleet kohteessa ilta- ja yöaikaan.

Näiden käyntien yhteydessä kiinteistöllä on tehty vahinkoa ja myös murtauduttu sisään ja anastettu omaisuutta. Joltain osin niitä asioita on käsitelty oikeudessakin.

Polttamalla talo, kummituksista eroon?

Heti alkuvaiheessa tulipaloa epäiltiin sivullisen aiheuttamaksi.

Asiassa on suoritettu kahden vuoden aikana laajasti kuulusteluja sekä muita tutkintatoimia.

Nyt viime viikonlopun kuulustelut johtivat neljän lähikunnassa asuvan nuoren miehen kiinniottoon. Kuulusteluissa miehet ovat kertoneet, että tuona yönä ravintolaillan päätteeksi saivat humalassa päähänpiston siitä, että nyt loppuu kummituspuheet liittyen Pesolaan ja päättivät mennä polttamaan talon.

Miehet kertoivat ensin hakeneensa Vimpelistä huoltoaseman automaatilta kanisterillisen bensiiniä, jonka jälkeen olivat ajaneet Soiniin Pesolan talolle, jossa osa seurueen jäsenistä oli aikaisemminkin vuosien varrella käynyt uteliaisuuttaan katselemassa paikkoja.

Tultaessa aamuyöllä Pesolan talolle, oli murtauduttu ensin päärakennuksen sisäänkäynnin kuistitilaan ikkunan kautta.

Sen jälkeen oli yritetty murtautua taloon sisälle. Murtautuminen ei ollut kuitenkaan onnistunut.

Tämän jälkeen oli valeltu mukana ollut bensiinikanisterin sisältö kuistililaan sisälle ja sytytetty rakennus tuleen ja poistuttu paikalta.

Palaneet rauniot havaitsi ensimmäisenä aamun tunteina ohikulkenut mieshenkilö ollessaan juoksulenkillä. Palokunnan tultua paikalle oli rakennus palanut jo lähes maan tasalle.

Epäillyistä kolme on Alajärveltä ja yksi Vimpelistä

He ovat työssä käyviä nuoria miehiä lukuun ottamatta yhtä joka opiskelee.

Miehistä vanhin on tällä hetkellä 32-vuotias ja nuorin 23-vuotias.

Tapahtuman jälkeen miehet olivat sopineet että asiasta ei koskaan puhuta. Asia on kuitenkin ollut heille selvittämättömänä taakkana, joka oli heidän kertoman mukaan aina silloin tällöin palanut mieleen arkielämässä.

Esitutkinta asiassa valmistuu lähiaikoina, jonka jälkeen asia siirretään syyteharkintaan. Esitutkinnassa asiaa on tutkittu törkeänä vahingontekona. Esitutkinnassa tullaan kuulemaan kiinteistön omistajan ohella myös asiassa korvauksia suorittanutta vakuutusyhtiötä.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI