Pohjalaismaakunnissa varaudutaan jo kevättulviin – riski kasvaa kevään pidetessä

0
Pitkittynyt kevät tuo melko varmat jääpadot ja tulvat seutukunnan jokilaaksoihin. (jpnews.fi/arkistokuva)

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tekojärvillä ja säännöstellyillä luonnonjärvillä tehdään tänä keväänä keskimääräistä suurempi kevätalennus. Taso, jolle järvien pinnat lasketaan, määräytyy säännöstelyluvan, lumen määrän ja ennustetun tulvatilanteen mukaan. Etenkin tekojärviin pyritään tänä keväänä saamaan mahdollisimman paljon varastointitilavuutta kevään tulvahuipun leikkaamiseksi.

 

Kyrkösjärven pintaa Seinäjoella on viikon aikana laskettu lähes metrillä ja suunniteltu taso (+79.50) saavutetaan lähipäivinä. Hirvijärven tekojärven pintaa on tarkoitus laskea vielä 1,0 m, Vetelin Patanan tekojärveä 0,8 m, Venetjärven tekojärveä 0,6 m sekä Kivi– ja Levalammen tekojärveä 0,3 m.

Kuluvan talven aikana on Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on satanut enemmän lunta kuin useina aikaisempina vuosina. Lumen vesiarvot ovat nyt hieman yli ajankohdan keskiarvon ja lunta on todennäköisesti tulossa vielä lisää. Kevään tulvatilanne riippuu oleellisesti lähiviikkojen säästä. Tämän hetkisten sääennusteiden mukaan pakkaset jatkuvat huhtikuun alkupuolelle saakka. Sulamisen siirtyminen pitkälle kevääseen lisää tulvariskiä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tekemien jäämittausten perusteella jokien jäiden paksuudet ovat pääosin keskimääräisellä tasolla, noin 40–50 cm. Jäämittaukset uusitaan vielä pääsiäisen jälkeen, jolloin lopullisesti päätetään myös mahdollisista jääsahauksista. Virtaaminen suurentuessa jokien jää lähtevät liikkeelle ja saattavat muodostaa jääpatoja.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI