Poliisi ja pellet – kaikella rajansa!

0

Nyt erityisesti halloween-tradition ja – tempausten aikaan kannattaa olla tarkkana mitä tekee ja mitä kannattaa jättää tekemättä. Lue lisää tästä ns. pellepelotteluilmiöstä, joka on Helsingin poliisin mukaan nyt rantautunut  myöskin tänne Suomen perukoille.

 

Helsingin poliisille ilmoitettiin eilen kaksi tapausta, joissa pelleasuun pukeutuneet henkilöt olivat liikkuneet kaupungilla – kuvailujen mukaan täysin ihmisten pelottelutarkoituksessa. Pelleasuisista pelottelijoista tuli Helsingin poliisille havaintoja eilen illalla noin yhdeksän aikaan. Lisäksi poliisilla on tiedossa yksittäistapauksia myös muualta Suomesta.

 

Ihmisten pelottelu pelleasuissa on rantautunut ilmiönä Eurooppaan ja Suomeen Yhdysvalloista. Suomessa pelleasussa pelottelu yleisellä paikalla voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

 

– Suomessa yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on lain mukaan kielletty toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä, rikoskomisario Heikki Sandberg sanoo viitaten järjestyslakiin.

– Poliisi suhtautuu tällaiseen rikosilmiöön vakavasti. Poliisi ottaa jatkossa tällaiset pelleksi pukeutuneet pelottelijat kiinni ja rikoksesta voidaan langettaa useita päiväsakkoja. Vakavammissa tapauksissa saatetaan puhua jo esimerkiksi laittomasta uhkauksesta tai jopa vakavammista rikosnimikkeistä, jolloin kyseeseen voi tulla jo vankeusrangaistus, Sandberg jatkaa.

Sandberg viittaa siihen, kuinka ilmiö on saanut pelottelun lisäksi myös ikävämpiä piirteitä: Tuusulan tapauksessa klovniksi pukeutuneella henkilöllä oli silminnäkijöiden mukaan mukanaan myös moottorisaha. Helsingin yksittäistapauksissa on poliisin tietojen mukaan ollut toistaiseksi kyse ihmisten pelottelusta ilman mitään kättä pidempää.

– Vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on lain mukaan kielletty. Tällaisia esineitä ovat muun muassa teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet, sekä patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet, Sandberg listaa.

– Mikäli tekijät ovat alle 18-vuotiaita, voi poliisi ilmoittaa tapauksesta lastensuojeluviranomaisille ja vanhemmille. Vanhempien kannattaakin ottaa asia puheeksi nyt jo etukäteen kotona, Sandberg muistuttaa.

Poliisi muistuttaa, että uhkaava käyttäytyminen ja muiden kaupungilla pelottelu saattaa koitua myös pelottelijalle kohtalokkaaksi.

– Ihmisten pelottelu naamioituneena ei ole järkevää myöskään siksi, että joku saattaa hätävarjeluna lyödä naamioitunutta pelottelijaa tai tehdä jotain muuta vakavampaa hätävarjelun nimissä. On siis aika lopettaa tällainen pelleily, ennen kuin se kunnolla alkaakaan, Sandberg painottaa.

Poliisi neuvoo soittamaan hätäkeskukseen 112, mikäli näkee vastaavia tapauksia kaupungilla. Henkilöistä kannattaa ottaa tarkat tuntomerkit ylös.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI