Rakettimyynti käynnistyi- muutoksia ilotulitteiden valikoimiin

0

Ilotulitussäännöt tiukentuivat entisestään!

Kauppojen ilotulitesesonki alkoi maanantaina.

Myynnissä olevien ilotulitteiden valikoima on muuttunut jonkin verran viime vuodesta. Vaaraa tai häiriötä aiheuttaneita tuotteita on karsittu valikoimasta pois. Toisaalta tänä vuonna markkinoille on tuotu lainmuutoksen turvin myös paljon isoja ilotulitteita.

– Pois karsittiin aika paljon sellaisia tuotteita, joita oli totuttu käyttämään väärin. Niillä tehtiin ilkivaltaa tai sitten niitä ammuttiin käsistä, ammuttiin toisia päin. Sieltä napsittiin aika paljon tuotteita, joilla oli tehty tällaista häiriötä: pienet roomalaiset kynttilät, pienet tähtipommit, kertoo yli-insinööri Harri Roudasmaa Turvatekniikan keskuksesta.

– Raketeista lähtivät pienimmät, esimerkiksi niin sanotut miniraketit eli kissanpierut. Lähinnä siksi, että niillä on paljon tehty silmävahinkoja, mutta vastaavasti sitten isoin sektori lähti pois raketeista. Merkittävää on se, että raketit, jotka nousivat korkealle ja joista lähti kova ääni, otettiin pois häiriön vuoksi, mutta myös vaarallisuutensa vuoksi, koska niissä on kova iskuenergia.

Uusi laki sallii jopa kilon painoisten räjähteiden myynnin, kun aikaisemmin suurin sallittu räjähtävän massan määrä padoissa oli 200 grammaa.

Kookkaampi pata on tukevampi ja siten sen sanotaan olevan myös turvallisempi.

Laskettelulasit eivät kelpaa ammuskeluun

Uusien sääntöjen mukaan ilotulittaminen loppuu uudenvuodenyönä viimeistään kello kaksi. Neljä tuntia aiempaa lyhyemmästä paukutteluajasta on tuskin kovin suuria kielteisiä seurauksia kenellekään.

Rakettien ampujan on oltava täysi-ikäinen ja selvin päin. Mikään laki ei kuitenkaan määrää ampujalle tarkkaa promillemäärää, joten tätä kohtaa on viranomaisten käytännössä mahdoton valvoa.

Suojalasit sen sijaan kuuluvat nyt lakisääteisiin varusteisiin. Ampujalla ne ovat pakolliset, katsojille suositeltavat. Mitkä tahansa rillit eivät kuitenkaan viranomaisille kelpaa.

– Lasien on oltava henkilösuojaimeksi luokiteltavia. Niiden on oltava suurin piirtein sitä tasoa, mikä riittää puutarhatyökalujen käsittelyyn, ja niissä on oltava CE -merkintä merkkinä siitä, että ne on arvioitu direktiivin vaatimusten mukaisiksi, toteaa Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa.

JÄTÄ KOMMENTTI