Saharan hiekkaa satoi Suomen hangille!

0
Saharan hiekkamyrskyn vaikutuksesta on Suomenselän ja Järviseudun valkoiset lumihangetkin ovat saaneet monissa kohteissa tummaa väriä. Jopa suksiakin tihkaisi (Kuvat:Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA/J-Pnews
Suomenselkä

Maapallon välimatkat ovat viime vuosina lyhenneet? Ainakin siltä tuntuu. Näin saamme nyt todeta, kun savuja, tuhkaa ja nyt aivan viimeksi Afrikan Saharasta saapunutta hiekkaakin on satanut Suomen hangille!

Saharalaiset hiekkymyrskyt ovat lennättäneet santaa viime päivinä Suomenkin lumille. Jopa niin runsaasti, että tuhansien kilometrien etäisyydeltä ilmavirtausten mukana tänne saakka tullut hiekkapöly on heikentänyt suksien luistoa laskettulurinteissä ja hiihtoladuillakin.

Muun muassa maakuntalehdissä on kerrottu kuinka hiekkapölyä on havaittu Etelä-Pohjanmaalla Suupohjassa ja rannikkoseudulla.

Hiihdellessäni viikonvaihteessa satakunta kilometriä Suomenselän hangilla-ja laduilla, huomasin monissa kohteissa hiekkaa. Joissakin paikoissa jopa suksien luistoakin haittaavan määrän.

Yön pakkasissa ja suojasäiden jälkeen kovettunut hanki kesti hiihtää lauantaina ja sunnuntaina hyvin iltapäivien alkuun saakka. Pyhänseutuna vallitsi hulppean luistava lentokeli – Mutta vain sellaisilla alueilla, joihin hiekkaa ei ollut pöllyyttänyt.
Eniten ruskahtavan väristä lunta oli Alavuden Varolan ja Kirkkovuoren alueella. Myöskin Jäkälämäen korkeuksissa sekä ”Lakeuden Lapin”, Valkealammen kumpareilla.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI