Sähkön hintaa nousee taas kesällä?

0

Sähkö halpenee vain noustakseen uudelleen?
Pienestä takatalvesta huolimatta kevät on kovaa vauhtia tulossa Suomeenkin. Kotona ei tarvitse enää pitää lämmitystä ja valoja päällä, ja se näkyy myös sähkölaskussa. Kevät on kutistanut kulutuksen lisäksi myös sähkön hintaa, mutta uutta nousua ennakoidaan kesäksi.

Sähkö maksaa nyt noin 10 prosenttia vähemmän kuin viime keväänä. Hinta on ollut laskusuunnassa jo jonkin aikaa, sillä hyvä vesitilanne ja lämmin sää käänsivät sen alamäkeen helmikuussa.

– Talven aikana on satanut runsaasti, joten vesituotannolla on pystytty tuottamaan paljon sähköä. Lumien sulaessa altaisiin virtaa enemmän vettä, joten hinnat pysynevät edelleen alhaisina. Toinen syy alhaiseen hintaan on ydinvoimaloiden hyvä käyttöaste, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Sähkön hinnan ennustellaan pysyvän lähiaikoina nykyisellä tasolla, mutta olemassa on kuitenkin pieni riski, että hinta lähtee kesällä nousuun. Jos Euroopan taloudellinen tilanne paranee, osakekurssit nousevat ja polttoaineiden hinnat jatkavat nousuaan, myös sähkön hinta lähtee kapuamaan ylöspäin.

– Sähkön hintaan voi tulla esimerkiksi määräaikaisissa sopimuksissa puolesta sentistä senttiin lisää hintaa kilowattituntia kohden. Käytännössä kerrostaloasukkaan sähkölaskuun tulisi vuodessa muutama kymppi lisää, ja sähkölämmittäjän laskuun muutama satanen.

Hyödynnä halpa hinta

Sähkön hinta siis ehkä nousee tai ehkä pysyy samalla tasolla. Joka tapauksessa hinnat ovat niin alhaalla, että nyt on hyvä hetki tarkistaa kodin sähkösopimus. Edullisimmat vaihtoehdot tällä hetkellä ovat määräaikainen sopimus ja pörssisopimus.

– Jos on valmis ottamaan pienen riskin, kannattaa tehdä pörssisopimus, jossa sähkön hinta on sidottu sähköpörssissä toteutuneeseen kuukauden keskihintaan. Kuluttajat, joilla on jo pörssisopimus, ovat säästäneet huomattavasti, sillä keskihinta on nyt todella alhaalla, Strandberg kertoo.

Mikäli riskinotto ei kiinnosta, toinen hyvä vaihtoehto on määräaikainen sähkösopimus. Siinä sähkön hinta määräytyy nykyisen hintatason mukaan koko sopimuskauden ajan. Kumman sopimustyypin sitten valitseekin, uusi sopimus kannattaa hinnannousuriskin vuoksi tehdä pian.

– Itse tekisin nyt pörssisopimuksen etenkin, jos olisin sähkölämmittäjä. Viimeistään syyskuussa harkitsisin kuitenkin määräaikaisen sopimuksen tekemistä, sillä silloin tietäisin tarkalleen, paljonko maksan sähköstä talven aikana. Pörssisopimus on voimassa toistaiseksi, joten sen vaihtaminen toiseen käy ihan helposti.

Sähkönkulutus kuriin lämpöpumpulla

Sähkön hinnan ja sopimustyypin lisäksi sähkölaskun loppusummaan vaikuttavat myös kulutustottumukset. Suomalaiset ovat hitaasti mutta varmasti ottamassa tässä asiassa ohjia omiin käsiinsä, ja kiinnittävät entistä enemmän huomiota siihen, mihin sähköä kuluu kotona.

– Yksi hyvä merkki tästä on se, että lämpöpumppujen myynti kasvoi rajusti viime vuonna. Esimerkiksi uusia ilmalämpöpumppuja asennettiin viime vuoden loppuun mennessä yli 50 000. Sähkölämmittäjähän voi säästää lämpöpumpun avulla useita satasia vuodessa, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI