Sinileväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella

0
Oma artikkelimainoskamppis kevät2021
Sinilevää (Liisa-Maria Rautio)
Valtakunnallinen leväseuranta aloitettiin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella tällä viikolla. Levätilannetta seurataan viikoittain 20 havaintopaikalla, joista 2 sijaitsee jokialueella, 12 järvellä sekä 6 rannikkoalueella.

Tänä vuonna seurataan levätilannetta kahdessa paikassa Ähtärinjärvellä, sekä eteläpäässä että länsirannalla järven keskiosassa.

Havainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järviwiki-palveluun (www.jarviwiki.fi). Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järviwiki/Meriwikissä voi kuka tahansa perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja. Havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Pintaveden lämpötila oli 12,9 °C Ähtävänjoen alaosalla. Viime vuonna lämpötila oli 16,6 °C.

Tällä hetkellä ilmassa on havupuiden siitepölyä, joka kulkeutuu myös vesistöihin ja saattaa muodostaa hitaasti hajoavia vaalean kellertäviä, jopa haisevia kasautumia vesien pinnalle. Havupuiden siitepöly aiheuttaa harvoin allergiaoireita, eikä sen värjäämä vesi ole vaarallista.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella esiintyy sinileväkukintoja tavallisesti heinä-elokuussa vesien lämmettyä. Lämmin sää lisää sinileväkukintojen todennäköisyyttä. Sinileväkukinnot saattavat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita tai myrkytysoireita, eikä sinileväpitoisen veden käyttämistä esim. saunavetenä suositella.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI