Sinileväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella

0
Alajärvi kirkkorannasta nähtynä (Kuva: JK/K-Media)

Sinileväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella tällä viikolla. Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluu noin 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja Suomen rannikkoalueilla. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella pysyviä havaintopaikkoja on tänä vuonna 25. Näistä vakiohavaintopisteistä 15 sijaitsee järvellä ja mukana ovat esimerkiksi Ähtärinjärvi, Lappajärvi, Evijärvi sekä Kuortaneenjärvi.

.

Rannikkoalueella Kaskisista Kokkolaan pysyviä havaintopaikkoja on yhdeksän ja jokialueella yksi. Alueemme sinilevätilannetta seurataan näillä pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Viime vuosien tapaan levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-verkkopalveluun (www.jarviwiki.fi). Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on myös mahdollista lähettää näyte analysoitavaksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen.

Viikolla 22 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei havaittu sinilevää. Viileän sään vuoksi pintavesien lämpötilat ovat ajankohtaan nähden alhaisia. Esimerkiksi Lappajärven pintalämpötila on 9,4 °C, mikä on noin viisi astetta tavanomaista alhaisempi.

Sinileväkukintoja esiintyy alueellamme tavallisesti heinä-elokuussa. Osa sinilevälajeista pystyy tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä ja runsaisiin sinileväesiintymiin tuleekin aina suhtautua varauksella.  Etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten ei pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä.

PTV-viinimyymälä_250620

JÄTÄ KOMMENTTI